Ultraløbet Gendarmstien

Udstyr til Ultraløbet Gendarmstien

Op til de større ultraløb får jeg, i butikken, mange relevante spørgsmål om det rigtige udstyr. Det er ikke altid til at sætte, det der med det rigtige grej, på en konkret formel. Mest fordi det rigtige udstyr, ofte, afhænger af dine personlige præferencer og dit erfaringsniveau.

Jeg skal i år, i lighed med i 2017, agere sweeper ved Ultraløbet Gendarmstien så her kommer mine tanker og overvejelser omkring udstyr til Ultraløbet Gendarmstien.

Det med småt

Jeg arbejder til hverdag i friluftsbutikken Outdoor Rødovre hvorfor links til produkter i mange tilfælde går til butikkens webshop.

Jeg har tilsluttet mig The Outdoor Blogger Codex. Det betyder fuld transparens i forhold til eventuelle samarbejder med leverandører og deslige. Se på linket hvad The Outdoor Blogger Codex betyder for dig som læser.

Ultraløbet Gendarmstien
Foto: Ultraløbet Gendarmstien

Obligatorisk udstyr til Ultraløbet Gendarmstien

Det obligatoriske udstyr til ultracuppens løb er ikke særligt omfattende. Ravn og Moses, som står bag Ultracup, tror på at vi som løbere selv er i stand til at vurdere hvad som er nødvendigt på turen, og har derfor kun ganske få ting på listen over obligatorisk udstyr

Men de få ting som kræves medbragt er på listen, for din sikkerhed og komfort som løber. Det obligatoriske udstyr er personligt, så det kan ikke deles mellem flere løbere og du skal naturligvis have det med, hele vejen,  fra start til mål. Det obligatoriske udstyr behøver ikke at veje mere end ca. 150 gram. Hvilket svarer til vægten af 2 energibarer.

Vindjakken

Vindjakken har til formål at holde dig varm, hvis vejret skifter, eller hvis du bliver skadet, og må ned i gangtempo over en længere periode. Samtidig vil du blive glad for den, hvis du vælger at udgå i et depot, og skal sidde og vente på kørelejlighed til mål. Med en tynd vindtæt jakke sikrer du at risikoen for unødig nedkøling, og i værste fald hypotermi, er mindst mulig.

Jakken skal være åndbar og vindtæt på både front og ærmer – ryggen må altså gerne være i et endnu mere åndbart meshmateriale hvis du finder det anvendeligt. Engangsregnfrakker, alutæpper, veste og mellemlagstrøjer godtages ikke.

Jeg anbefaler OMM Sonic Smock eller Sonic Jacket. Det er en super let anorak eller jakke på godt under 100 gram som kan foldes ind i sin egen lille lomme i kraven. Jakken opfylder kravene og vejer ikke mere end nødvendigt. Den fylder så lidt at den sammen med det øvrige obligatoriske udstyr kan pakkes i et lille mavebælte.

Undertegnede i fuld vandtæt uniform og tjansen som tidstager ved Ultraløbet Molsruten i 2016. Foto: Ultracup
Undertegnede i fuld vandtæt uniform fra Inov-8 og tjansen som tidstager ved Ultraløbet Molsruten i 2016. Foto: Ultracup

En vandtæt jakke godtages også, og kan være en fin ide hvis vejrudsigten ser skummel ud. Knapt 60 km er rigtig langt hvis det regner. Husk at en eventuel vandtæt jakke også skal være åndbar. I løbsøjemed defineres åndbart oftest som minimum 10.000 gram/døgn/m2.

Her vil min anbefaling ligeledes gå til OMM som med Halo Smock og Halo Jacket leverer en fed løsning som samtidig er til at betale. Vægten ligger lige under 100 gram i min størrelse, for en vandtæt og åndbar jakke.

Stemning fra ultraløbet Gendarmstien.
Stemning fra ultraløbet Gendarmstien. Foto: Ultracup

Mobiltelefon

Den medbragte mobiltelefon giver ekstra sikkerhed i tilfælde af uheld, eller hvis du skulle være så uheldig at måtte udgå. Her skal du huske at kontakte løbsledelsen, så der ikke skal sættes en eftersøgning i gang ude på ruten.  Telefonen skal selvfølgelig være opladet. Du kan eventuelt placere den i en plasticpose for at beskytte den mod sved og eventuel regn.

Jeg har i mange år brugt de slidstærke poser fra LOKSAK som udover ekstra tykkelse og dermed sikkerhed også oftest har dobbelt lynlås. Du kan også bruge lynlåsposer fra eks. IKEA, men den tynde kvalitet holder ikke til mange ganges brug før de må kasseres.

Din smartphone vejer mere og er mere sårbar end en billig nødtelefon. Men smartphonen kan så meget mere som kan være relevant på dagen. Man kan for eksempel downloade ruten til appen Viewranger som anbefales til både iPhones og Android baserede smartphones. Ruten kan også downloades til dit Garmin eller Suunto løbeur, en god sikkerhed hvis du pludselig er i tvivl eller nogen har pillet ved markeringerne.

Desuden anbefaler jeg at du installerer 112 appen som sender din position til alarmcentralen når du ringer dem op. På den måde slipper du for misforståelser og unødig ekstra ventetid hvis uheldet skulle være ude og du står et sted du ikke kender.

112 app til både Android og iPhone

Koppen

Koppen skal være minimum 150 ml. som er international standard på det område. Den medbragte kop har til hensigt at spare miljøet, da der ikke benyttes engangskopper i depoterne. Flasker godtages ikke som kop. Det samme gælder afklippet engangs emballage eller engangs- pap eller plastik krus. For din egen skyld, vælg en ordentlig kop så du kan få rigeligt at drikke i depoterne.

Husk din kop til Ultraløbet Gendarmstien
Husk din kop til Ultraløbet Gendarmstien, den er obligatorisk og du har brug for den i depoterne. Foto: Ultracup

Der findes mange velegnede kopper på markedet, men den klassiske kop, folde – den pivfrække C2 siliconekop fra Ultraspire eller den helt lette Ultra Flexi kop fra OMM kan alle løse opgaven.

Da jeg stod ved mål i årets udgave af Ultraløbet Fyr til Fyr på bornholm så jeg flere spændende løsninger, blandt andet en deltager med et keramikkrus lånt fra et B&B. Jeg mødte også deltagere som havde en minimalist kop, som Ultra Flexi kop fra OMM i bunden af lommen, for at være sikker på ikke at miste den undervejs.

Sygesikringsbevis

Sygesikringsbevis skal du, under løbet, medbringe i tilfælde af uheld. Du skal også bruge det, når du skal hente dit startnummer.

Husk dit sygesikringsbevis til ultraløbet Gendarmstien
Husk dit sygesikringsbevis til Ultraløbet Gendarmstien. Du skal bruge det både når du afhenter startnummer og undervejs i løbet.

Startnummeret

Det udleverede startnummer skal placeres synligt på fronten (under hele løbet) og må ikke klippes eller foldes så hele nummeret ikke er synligt. Hvis dit nummer ikke er synligt når du kommer i mål bliver din tid ikke noteret.

Synligt startnummer til Ultraløbet Gendarmstien
Husk at have dit startnummer synligt foran til Ultraløbet Gendarmstien så er det nemmere for tidtageren af registrere din sluttid. Foto: Ultracup

Tillad mig her at komme med en personlig appel. Jeg har nu et har gange haft fornøjelsen af at stå ved mål og tage tid på deltagerne. Tidstagningen foregår hurtigt og nemt ved at taste deltagernummeret i en app og taste enter.

Men det er nærmest umuligt at registrere din tid når jeg ikke kan se dit nummer. Lad være med at placere nummeret på din rygsæk, eller i et nummerbælte på bagdelen. Så gør du livet meget nemmere for den som tager din tid i mål og du får den korrekte tid registreret på resultatlisten.

Check af obligatorisk udstyr i mål

Udstyret vil blive checket når du kommer i mål på dagen, har du ikke det obligatoriske udstyr på dig bliver din tid noteret udenfor konkurrence. Det er ikke en sjov oplevelse for hverken dig som deltager, eller for den official som skal fortælle dig det. Derfor, husk det obligatoriske udstyr.

Anbefalet udstyr

I ultracuppen er der cirka 20 kilometer mellem depoterne. Selv om det godt kan lade sig gøre at binde jakken om livet og stikke telefon, foldekop samt sygesikringsbevis i lommen, kan altså være en god ide at medbringe lidt grej og forplejning til turen.

Finisherarmbånd fra Ultraløbet Gendarmstien
Finisherarmbånd fra Ultraløbet Gendarmstien. Foto: Ultracup

Væske

Med depoter for hver 20 kilometer,skal der ikke ret meget varme til, for at de fleste får brug for lidt at drikke undervejs. Væske opbevares nemmest i flasker og min anbefaling er at have plads til mellem 1/2 og 1L. Er du blandt de hurtige kan en håndholdt flaske på 1/2L  kombineret med et mavebælte til det obligatoriske udstyr og lidt energiprodukter måske være sagen. Et par gode bud i denne kategori er den håndholdte Ultimate Direction Amp Graphite softflaske og UltrAspire Fittet Race Belt.

Måske har du behov for lidt mere end 1/2 liter væske mellem depoterne? Så kan en vest med plads til to flasker og / eller en væskeblære være en stærk mulighed. Her får du også plads til det obligatoriske udstyr og energiprodukter.

Løbevest til Ultraløbet Gendarmstien
Det kan være en god løsning at løbe med vest til Ultraløbet Gendarmstien. Her undertegnede med en let Inov-8 vest i 2016. Foto: Lars Schmidt

Stærke bud i denne kategori er den spritnye OMM Trailfire minimalist løbevest, de nye modeller til både kvinder og mænd fra Ultimate Direction, eller den alsidige Alpha 3.0 fra Ultraspire.

Er din væskeblære eller softflasker gået hen og blevet lidt hengemte? Så kan du finde råd til at få dem som nye igen i min artikel med 6 tips til rengøring af din væskeblære så du nemt og hurtigt holder den i form.

Energiprodukter

Det kan i princippet godt lade sig gøre at gennemføre blot ved at tage godt for sig i depoterne. Men for de fleste deltagere vil det give mening, at medbringe en eller anden form for energiprodukter til turen.  Jeg er rigtig glad for produkterne fra 32Gi og fra Clif som nu er i Danmark med både deres legendariske madbarer, gels og bloks – good stuff!

Cliff energi til Ultraløbet Gendarmstien

Ved at indtage energi undervejs minimerer du også spildtiden i depotet, og kommer hurtigere ud i sporet igen. Så længe du hænger i baren kommer du ikke fremad mod mål. Husk at selv frisk gang ud af depotet mens du gnasker lidt fast føde bringer dig tættere på mål.

Hjælp udenfor depoterne

Der er ikke tilladt at få hjælp fra familie og venner uden for depoterne. I depoterne må du til gengæld få alt den hjælp du ønsker. Du må gerne tanke vand og købe ind udenvejs på ruten, så længe faciliteterne er åbne for alle deltagere. Det betyder at du gerne må stikke ind forbi kødkutteren og få et skinkesøm i kano med det hele, eller en kop kaffe hvis du lyster, men at du ikke må få din kæreste til at købe det til dig på forhånd og lange det ud i farten.

Du må gerne benytte de offentlige vandposter undervejs på Ultraløbet Gendarmstien.
Du må gerne benytte de offentlige vandposter undervejs på Ultraløbet Gendarmstien. Foto: Ultracup

Lys påklædning

Med sommeren på vej og mulighed for, hvis vejrudsigten skifter, varmt og solrigt vejr anbefaler vi lyst tøj som reflekterer solvarmen mere effektivt end mørkt. Sidste år var varmen en reel faktor under løbet og tøjfarven kan gøre en forskel. Det samme kan en kasket eller visor som giver beskyttelse til ansigt og i særdeleshed øjnene som bliver trætte af at misse mod solen en hel dag. Samtidig minimerer en kasket eller en visor også mængden af sved som triller ned i øjnene. Begge dele skærmer i øvrigt også øjnene mod regn hvis vejrudsigten skulle ændre sig i den retning.

Lys påklædning til Ultraløbet Gendarmstien i 2016.
Lys påklædning til Ultraløbet Gendarmstien i 2016. Foto: Lars Schmidt

Trailsko og gaiters

Omend Ultraløbet Gendarmstien ikke er et decideret trailløb, og kan løbes i dine almindelige landevejssko, så anbefaler jeg alligevel en let trailsko til turen. Sålen behøver ikke være særligt grov, men en trailsko vil give dig bedre greb på de passager af sten, grus og strand som er, og beskytte dine tæer mod slag når du løber på sten. Jeg har tidligere år løbet i, de nu udgåede, Race Ultra 270 og efterfølgeren Trailtalon 250 fra Inov-8. I år vælger jeg Trailtalon 235 (findes også til kvinder)på grund af den lave vægt, fine greb og fantastiske ventilation. Et andet godt bud kunne være Brooks Puregrit eller tilsvarende sko.

Trailtalon skoen har indbyggede lommer til at clipse Inov-8 gaiter fast. Brug af en gaiter kan spare dig for at skulle tømme sko for sand undervejs og dermed nedsætte risikoen for at du får vabler.

Minimer risikoen for slidsår og vabler

Der går hurtigt lidt religion i det der med forebyggelse og behandling af slidsår og vabler, ligesom der florerer mange specielle bud på løsninger.

Vabler og slidsår opstår på grund af friktion mellem beklædning og hud.
Vabler og slidsår opstår på grund af friktion mellem beklædning og hud. Foto: Bo Ørbjerg

Vabler og slidsår opstår på grund af friktion mellem beklædning og hud. For at minimere risikoen, er at altså nødvendigt at minimere denne friktion. Det kan gøres på forskellige måder, jeg har beskrevet et par af dem i denne artikel, som jeg i tråd med tidens tendens til clickbait, har kaldt “Du bruger Compeed forkert!

Har du lyst til at lære mere om forebyggelse og behandling af vabler? Så anbefaler jeg at du følger Rebecca Rushton ovre på Blister Prevention.

 

Tilbage er vist bare at ønske gute fahrt og en dejlig dag i sporet!

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *