Victorinox Classic

Victorinox Classic – til småopgaver i hverdagen og på tur

Med dens kompakte form, lave vægt og mange funktioner er Victorinox Classic rigtig god til småopgaver i hverdagen og på tur. Den er et perfekt valg som supplement til en større kniv på tur eller alene i rigtig mange situationer.

Forord

Jeg arbejder til hverdag i en friluftsbutik hvorfor links til produkter i mange tilfælde går til webshoppen.

Jeg har tilsluttet mig The Outdoor Blogger Codex. Det betyder fuld transparens i forhold til eventuelle sponsorater, samarbejder med leverandører og deslige. Se på linket hvad The Outdoor Blogger Codex betyder for dig som læser.

De anmeldte knive er mine egne anskaffet og brugt gennem en årrække.

Victorinox eller Wenger?

Fra 1880’erne og indtil 2014 var der to producenter af de ikoniske schweizerknive, Wenger og Victorinox, placeret i hver sin ende af landet i byerne Delemont and Ibach.

Begge producenter havde kontrakt med forsvaret i Schweiz om leverancer af knive og er dermed begge at betragte som de originale schweizerknive. Det var dog reelt kun indtil 2005 at der var tale om to konkurrende virksomheder. Her opkøbte giganten Victorinox  lillebroderen Wenger, men lod virksomheden køre videre som en selvstændig enhed med eget brand

I 2013, med virkning fra 2014 sæsonen udfasede koncernen Wenger brandet, og de Wenger knive som lænede sig for meget op af tilsvarende Victorinox modeller.

 

 

Victorinox Classic

Der er en god chance for at du på et tidspunkt har stiftet bekendtskab med en af de klassiske schweizerknive fra Victorinox, måske en større model. Den lille Classic er en af mine klare favoritter, netop på grund af størrelsen som betyder at den kan medbringes næsten overalt. Jeg flyver faktisk jævnligt med den i lommen eller håndbagagen uden problemer i sikkerhedskontrollen.

Hvad siger Trafik og Byggestyrelsen om sagen?

Spidse og skarpe genstande

Du må ikke medbringe spidse og skarpe genstande i din håndbagage.

Spidse og skarpe genstande omfatter:

Genstande, som er udformet til at hugge, f.eks. store og små økser og kødøkser
Isøkser og issyle
Barberblade
Hobbyknive
Knive med en bladlængde på mere end 6 cm
Sakse med en bladlængde på mere en 6 cm målt fra omdrejningspunktet
Kampsportsudstyr med skarpe eller spidse kanter
Sværd og sabler

Bemærk: du må gerne medbringe spidse og skarpe genstande i din indskrevne bagage.

Bagagereglerne kan variere
De europæiske bagageregler er ikke nødvendigvis de samme som reglerne i lande uden for EU. Herudover kan reglerne variere inden for EU, da nogle lande har udarbejdet særregler, der er strammere end det fælleseuropæiske regelsæt.

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du må medbringe en specifik spids eller skarp genstand, er det derfor en god ide at forhøre dig hos både dit luftfartsselskab og den lufthavn, du skal rejse fra og til.

Kilde: flypassager.dk

Anmeldelse af Victorinox Classic kniven

Der er, med hele 194 modeller (og cirka 500 varianter hvis du tæller forskellige farver også) at vælge imellem, helt sikkert en schweizerkniv for enhver smag. Lige fra de helt små, til de nærmest vulgært store og formentlig tæt på praktisk ubrugelige modeller. Jeg ejer nogle stykker, men det er klart mine to Classic som ser mest action. Den ene bor sammen med mine nøgler og følger mig dermed overalt. Den anden bor i mit tur-førstehjælpssæt.  Her løser den alskens små opgaver lige fra at klippe og file negle til at trimme fiskesnøre og klippe sportstape.

På tur er den lille Victorinox Classic model ofte den eneste kniv jeg medbringer! Hvis jeg har brug for en større kniv har jeg oftest en Mora Eldris eller en klassisk Hjortekær slirekniv med i rygsækken. Det afhænger lidt af turens formål, terræn og længde.

Victorinox Classic og Morakniv Eldris

Classic fylder 9mm i højden, 58mm i længden og vejer lige over 20 gram. Konstruktionen er klassisk Victorinox med ABS plastic skaller som dækker den interne mekanik i rustfrit stål. Alle Victorinox knive har såkaldt livstidsgaranti på materialer og produktionsfejl. Det er desuden nemt at finde reservedele som tandstikker eller pincet hvis disse skulle forsvinde eller blot trænge til en udskiftning.

Victorinox Classic varianter

Victorinox Classic er i standard udgaven forsynet med knivsblad, fil og neglerenser, saks, tandstikker og pincet samt en lille nøglering. Det er de syv grundfunktioner. Der findes desuden en Classic SD model som i stedet for neglefilen har en lille flad skruetrækker, den kan forøvrigt udemærket benyttes til at rense negle. I mine øjne er SD modellen altså den mest all round anvendelige af de to.

Knivens funktioner

Den lille “Drop Point” kniv er fra leveringen virkelig skarp og holder erfaringsmæssigt skarpheden rimelig fornuftigt forudsat at den benyttes som den er tiltænkt, til små opgaver.

Victorinox Classic fil

Ved siden af kniven sidder filen som i størrelse og grovhed passer rigtig fint til at runde kanten på en nyklippet negl  eller tilsvarende opgaver i hverdagen og på tur.

Victorinox Classic saks

På modsat side af kniven gemmer den lille saks sig. Den er i lighed med knivsbladet, fra fabrikken, virkelig skarp og klipper nemt sporttape, Tear-Aid og andre krævende materialer som skal klippes uden trevler. Bardunsnor og paracord klippes uden besvær og selv de fleste negle håndterer den uden problemer. Pivotpunktet er fjederbelastet. Saksen er således, trods den diminutive størrelse, særdeles nem at håndtere i praksis. Saksen kan, og bør, i lighed med knivsbladet slibes ved behov. Jeg får selv slebet mine knive, sakse og økse hos HWL i Kødbyen.

Tandstikkeren benytter jeg oftest ikke, og hvis jeg gør, så skal den altså vaskes grundigt inden den sættes på plads. Materialet er godt, men jeg synes ikke den er spids nok til at fungere ordentligt.

Modsat tandstikkeren er den lille pincet placeret. Den er præcist produceret i godt fjederstål og har for mit vedkommende fjernet mange flåter og splinter på tur. En større model ville naturligvis være nemmere at håndtere, men det er netop størrelsen på Victorinox Classic som gør at den altid er med i lommen.

Med et lille værktøj som Victorinox Classic er det relevant at huske hvilke arbejdsområder det er tiltænkt og lige så vigtigt hvilke det ikke er tiltænkt. Uanset den stærke garanti fra Victorinox er det et stykke værktøj til småopgaver. Tungere opgaver bedre overlades til kraftigere værktøj.

Victorinox Classic EDC

Konklusion

Selv med ovenstående i mente giver Victorinox Classic i mine øjne fuld valuta for pengene. Den lækre konstruktion, lave vægt og lave pris og gennemtænkte funktioner gør den til et stærkt valg. Både til EDC (Every Day Carry) i nøglebundtet og til de ture hvor der ikke skal snittes træ, kløves brænde og andre tunge opgaver.  Husk i forbindelse med EDC og turbrug at kigge på den gældende lovgivning. Så slipper du  for problemer i den retning.

Jeg overvejer, til EDC i nøglebundtet, at skifte min godt brugte Classic ud med en Rambler. Denne model vejer cirka 8 gram mere og har udover de ovenfor nævnte værktøjer også kapselåbner, ledningsstripper og magnetisk krydskærv skruetrækker.

Knivloven

Debatten om knive i det offentlige rum har fyldt meget i medierne og på de sociale medier. Er du i tvivl om hvornår du må gå med kniv, kan du læse mere om våbenloven her.

Helt kort fortalt er omdrejningspunktet det som defineres som et “anerkendelsesværdigt formål” hvilket betyder at du naturligvis må medbringe en kniv til erhvervs eller fritidsformål hvor du i udgangspunktet kan få brug for en sådan.

 

 

 

 

 

 

Spørgsmål, kommentarer eller feedback?

Har du spørgsmål eller kommentarer er du velkommen til at lægge en kommentar herunder eller ovre på facebook.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *