Trail kop – købeguide

Til flere og flere løb, ikke bare i udlandet, men også i Danmark er det et krav at medbringe sin egen kop. Dette er, forudsat man vælger en kop som kan genbruges, med til at nedbringe belastningen på miljøet og den mængde affald som løbsarrangørerne skal håndtere efter løbets afslutning.

Foldekopper af forskellig art har været brugt i vandre miljøet i mange år, jeg har stadig min over 20 år gamle olivengrønne model, men i takt med at løberne er kommet ind over er der i de sidste sæsoner dukket lettere og mere fleksible alternativer op på markedet specifikt målrettet trail og ultraløb.

Bredt udvalg af kopper til trailbrug.
Bredt udvalg af kopper til trailbrug.

I denne købeguide, som altså ikke skal ses som en reel test omend jeg i sagens natur har prøvet alle kopperne, kigger jeg på de hårde fakta på de enkelte modeller. Desuden opstiller jeg fordele og ulemper, som jeg ser dem, ved de enkelte modeller. Den opgivne vægt er den jeg har vejet produktet til på køkkenvægten og volumen er ligeledes efterprøvet.

Fold a Cup Original
Vægt: 25 gram
Volumen: 250 ml
Materiale: Plast, BPA fri
Pris: 15-20 kroner

Den originale foldekop brugt af spejdere, vandrere og soldater i årtier.
Den originale foldekop brugt af spejdere, vandrere og soldater i årtier. Se den sammenfoldede version sidst i artiklen.

Den originale foldekop som nu produceres af en række leverandører. Koppen er rimelig let og har et fornuftigt stort volumen så du kan nappe et par deciliter Coca Cola med ud af depotet og undgå at stå stille for længe. Det lille håndtag sikrer at det er nemt at folde koppen ud, og den flade bund sikrer at den står stabilt og ikke vælter ved det mindste vindpust. Slidstyrken er ekstremt høj, min egen foldekop er fra starten af 90’erne og har været flittigt brugt. Svær at komme udenom til prisen. Min personlige favorit trail kop til både løb og vandring.

Light My Fire Pack-up-Cup
Vægt: 40 gram
Volumen: 260 ml
Materiale: TPE og polypropylen, BPA fri
Pris: 55 kroner

Light My Fire har altid haft en innovativ tilgang til produktudvikling, her Pack-up-Cup.
Light My Fire har altid haft en innovativ tilgang til produktudvikling, her Pack-up-Cup. Se den sammenfoldede version sidst i artiklen.

Light My Fire har tradition for at se med friske øjne på tingene, og her har de designet en vellykket foldekop som bør have bred appel. En top inkl. låg i hård plast skaber koppens struktur. Herunder er monteret en bund i et fleksibelt materiale som kan foldes sammen og gemmes i toppen. Bunden er stabil og man kan uden problemer sætte koppen fra sig på et bord. Det relativt lille bundareal gør at koppen ikke står super stabilt. Låget sikrer at indholdet ikke skvulper ud hvis man vælger at tage en kop varm suppe eller kold cola med ud af depotet. Koppen har indvendig volumenangivelse.

Sea to Summit X-Mug
Vægt: 80 gram
Volumen: 480 ml
Materiale: Silikone, godkendt til fødevarer og BPA fri
Pris: 99 kroner

Sea to Summit X-Mug er den suverænt største foldekop på markedet.
Sea to Summit X-Mug er den suverænt største foldekop på markedet. Se den sammenfoldede version sidst i artiklen.

Den største foldekop på markedet! Med en kapacitet på næsten 5 dl har man her virkelig mulighed for at give den gas i depotet og fortsætte i rask gang mens indholdet fortæres. Koppen står trods tragtformen fint stabilt og det bløde materiale gør den nem at folde sammen efter brug. Vægten er høj sammenlignet med de to andre “hårde” kopper. De første par gange jeg brugte koppen foldede jeg den instinktivt ud ved at trykke på bunden ovenfra hvilket ikke er noget problem med pæne rene hænder. Efter 12 timer i sporet er situationen imidlertid noget anderledes og mindre hygiejnisk og det viser sig heldigvis at koppen lige så enkelt kan foldes ud ved at klemme om bunden nedefra og trække, smart. Koppen har indvendig volumenangivelse. Denne kop anbefales af min gode ven Trailløberen. Følger du ikke allerede hans blog og facebookside bør du lige tjekke dem ud.

NDURE Hydracup
Vægt: 10 gram
Volumen: 170 ml
Materiale: Polyurethan, fri for phthalater og PVC
Pris: 50 kroner

NDURE Hydracup er et prisrigtigt alternativ i kategorien for bløde kopper.
NDURE Hydracup er et prisrigtigt alternativ i kategorien for bløde kopper. Se den sammenfoldede version sidst i artiklen.

Super let foldekop i samme materiale som de kendte bløde flasker som blandt andre Salomon og Ultimate Direction leverer med deres løbeveste. Kapaciteten på 170 ml er tilstrækkelig uden at være prangende. Det smarte ved denne type kop er primært vægten som nærmest er ikke eksisterende, sekundært pakvolumen som kan karakteriseres på samme måde. Ulemperne er det bløde materiale som gør at koppen er umulig at sætte fra sig med indhold ligesom den nemt smutter ud af hånden når den fyldes op. Jeg føler mig klart mest tryg ved at bruge to hænder hvilket ikke altid er en mulighed i depotet. Det sidste kunne nok løses ved at forlænge det korteste af de to “håndtag” hvilket ville give et sikrere greb med en hånd. NDURE er en nyere spiller på markedet og har valgt at prissætte sine produkter rigtig fornuftigt i mine øjne.

Ultraspire Race Cup
Vægt: 8,5 gram
Volumen: 170 ml
Materiale: Polyurethan, fri for phthalater og PVC
Pris: 48 kroner

Den bløde Ultraspire Race Cup med 170ml kapacitet. Se den sammenfoldede version sidst i artiklen.
Den bløde Ultraspire Race Cup med 170ml kapacitet. Se den sammenfoldede version sidst i artiklen.

Umiddelbart samme størrelse, materiale, udformning og udfordringer som koppen fra NDURE. Race Cup fra Ultraspire har i modsætning til NDURE modellen påtrykt volumenangivelser på siden.

Salomon Soft Cup
Vægt: 10 gram
Volumen: 125 ml
Materiale:
Pris: 80 kroner

Salomon Soft Cup er desværre for lille til at kunne godkendes til brug ved UTMB.
Salomon Soft Cup er desværre for lille til at kunne godkendes til brug ved UTMB. Se den sammenfoldede version sidst i artiklen.

Salomons bud på en race kop, produceret i samme materialer som deres glimrende soft flasks og af samme producent nemlig Hydrapak som har mange års erfaring med produktion af væskeblærer i samme type materiale. Gennemtænkt design med to små håndtag som sikrer et sikkert greb om koppen ved enhåndsbetjening samt volumenangivelse trykt på siden. Koppens helt store ulempe, udover at den ikke kan stå med indhold, er den lave kapacitet. Faktisk er den så lav at den ikke kan godkendes som kop ved eksempelvis UTMB og de øvrige løb under samme organisation. Her kræves en kop på minimum 150 ml. Salomon fortæller at en opdateret udgave er i pipeline til næste sæson.

DIY – gør det selv. 🙂
Hvis du ikke føler det er nødvendigt at smide en orn’li’ sy’ stak enkroner efter en high-speed-low-drag foldekop fra en af de store producenter, så findes der et par rigtig fede gør det selv alternativer.

Den afklippede Capri-Sonne pose à la Grimstrup
Vægt: 3 gram
Volumen: 330 ml
Materiale: Plastfolie
Pris: Gratis, hvis du eller dine børn alligevel drikker Capri-Sonne

Den ultimativt letteste foldekop, kun 3 gram!
Den ultimativt letteste funktionelle foldekop, kun 3 gram! Se den sammenfoldede version sidst i artiklen.

Denne smarte løsning tippede Simon Grimstrup mig om lige før hans afrejse til UTMB hvor han vistnok løb en rimelig hæderlig placering hjem. Efter løbet spurgte jeg Simon om hans erfaringer med den ultralette gør det selv kop.

Den fungerede fint til cola og kaffe. De få steder jeg fik det. Sad perfekt og let tilgængeligt uden at fylde. Genvalg:)

Desuden er den ultralette Capri-Sonne løsning også en favorit hos årets nummer 7 blandt herrerne til det prestigefyldte UTMB, Sondre Amdahl, det begynder at ligne en tendens. 😉

Jeg har selv haft den ultralette Capri-Sonne løsning i vesten på en del ture efterhånden og har uden problemer brugt den til optankning på kirkegårde. Den kan modsat andre bløde kopper stå selv hvilket er en ubetinget fordel i min bog.

Mælkekartonen, den økologiske løsning à la Kofod
Vægt: 14 gram i denne udgave
Volumen: 560 ml
Materiale: Coated pap fra ansvarlige kilder. FSC mærket. 😉
Pris: Gratis, hvis du eller dine børn alligevel drikker mælk.

Mælkekartonen giver størst volumen kombineret med lav vægt.
Mælkekartonen giver størst volumen kombineret med lav vægt. Se den sammenfoldede version sidst i artiklen.

Den økologiske løsning kan i princippet laves i alle størrelser op til en liters penge. Min blev klippet i 10 cm højde for at passe i mine løbeveste. Suverænt største volumen af de afprøvede kopper og fungerer absolut efter hensigten. Kenneth Kofod, en anden af de hurtige drenge brugte denne model til flere løb i sommer og siger:

“Den har et lille pakke volumen. Fungerer godt til kolde drikke og kan smides ud efter løbet og man kan være kreativ og lave en ny med en anden mælkekarton- nyt motiv:)

Konklusion
Valg af foldekop er et spørgsmål om personlig smag og præferencer. De tre “hårde” kopper fra Fold A Cup, Sea To Summit og Light My Fire er alle velegnede til både (ultra)trailløb og vandring.

Anderledes stiller det sig efter min mening med de bløde kopper. Disse er efter min mening bedst egnet til at medbringe ved løb hvor det er et krav at deltageren medbringer en kop, men ikke har planer om at bruge den. Den lave vægt og det lille pakvolumen gør det uproblematisk at smide en i race vesten.

De to gør det selv løsninger er hver for sig også super fede. Efter at have prøvet begge modeller, både hjemme på køkkenbordet og i sporet hælder jeg til Caprisonne modellen. Den er lettere, har tilstrækkeligt volumen, fylder og vejer mindre end de bløde kopper, men kan samtidig stå selv, også med indhold. Altså en rigtig fed løsning i mine øjne.

G I V E  A W A Y ! ! ! AFSLUTTET
Jeg bortgiver 1 stk af alle 6 kopper (inkl. fragt i Danmark) som er beskrevet ovenfor, det eneste du skal gøre er at lægge en kommentar med hvilken kop du ønsker og hvorfor du foretrækker denne i kommentarsporet herunder. Skulle der være flere som ønsker den samme kop trækker jeg lod med Random.org. Sidste frist for at deltage i den lille give away er søndag den 29/9 inden midnat.

På forespørgsel kommer herunder billeder af kopperne sammenfoldet.

Fold A Cup sammenfoldet
Fold A Cup sammenfoldet
Sea To Summit X-Mug sammenfoldet
Sea To Summit X-Mug sammenfoldet
Light My Fire Pack-up-Cup
Light My Fire Pack-up-Cup
NDURE Hydracup bagsiden
NDURE Hydracup bagsiden
Ultraspire Race Cup
Ultraspire Race Cup
Salomon Soft Cup bagsiden
Salomon Soft Cup bagsiden
Den afklippede Capri-Sonne pose sammenfoldet
Den afklippede Capri-Sonne pose sammenfoldet
Mælkekartonen, den økologiske løsning à la Kofod sammenfoldet
Mælkekartonen, den økologiske løsning à la Kofod sammenfoldet

 

46 tanker om “Trail kop – købeguide”

 1. Fold a cup Original.
  Jeg er grøn i ultraløb, og skal deltage i mit første næste år – Fyr til Fyr. For mig at se behøver det ikke være mere fancy end en helt almindelig foldekop. Den har virket i mange år, så mon ikke den stadig kan klare den, selvom der kommer alle mulige ‘fancy’ løsninger på markedet? 🙂

 2. Perfekt timing. Skal have fat i en foldekop meget snart. Salomon eller Ndure (eller Ultraspire) lyder meget interessante. Kan godt lide idéen med at de fylder så lidt som muligt, når de ikke skal bruges.
  Tror mit lod lægger hos Salomon, deres kvalitet plejer at være i top.

 3. salomon koppen! Den ser rigtig lækker ud, og jeg vil så gerne prøve den på min første ultra i 2015 🙂 Også fordi min originale kop folde er blevet væk i flytninger 🙁

 4. Jeg er på ‘Light My Fire’ fordi det kommende år vil byde på udfordringer, hvor koppen skal med som brugbar passager. Det virker som om produktet er godt tænkt 🙂
  Mvh. Niels

 5. Sea to Summit – skal løbe mit første ultraløb i 2015 og hvis Moses anbefaler denne kop, så er man 100 på at det er noget der du’r

 6. Sea to Summit X-Mug
  Helt klart Sea to Summit X-Mug.
  Jeg har kun løbet et ultraløb, og jeg savnede at kunne hælde en masse vædske op i en kop og så trække lidt væk fra depotet og drikke lidt stille og roligt, men jeg i rask gang forberedte resten af turen.

 7. Jeg har lige købt den fra Salomon og så er den ikke godkendt 🙁
  Jeg kunne godt tænke mig at prøve Ndure Hydracup så jeg kan sammenligne med Salomon cuppen.
  Jeg skal løbe Molsruten på lørdag 🙂 glæder mig helt vildt.

 8. Super fed artikel.
  Jeg træner mod et ultra næste år, der er ikke sat navn på endnu, så en kop ville være fedt. Fold a cup lyder som et godt valg for mig.

 9. Light My Fire Pack-up-Cup, fordi et låg gør det mere praktisk at tage væske med ud af depotet. Jeg skal medbringe en kop til mit første ultra trailløb om en lille måneds tid, så det vil være perfekt timing 🙂

 10. Har endnu ikke løbet et løb hvor det var et krav med egen genbrugskop. Men synes det er en super fed idé, er træt af at sparke sig igennem bunker af plastikoperationer ved div. depoter. Ndure og Salomon koppen tiltaler mig klar mest da de kan smider i en lille lomme også hvis man ikke har løbevesten med. Fordelen ved Ndure er størrelsen over Salomon men Salomon vinder dog i mine øjne pga den “øre” så den er lettere at håndtere.

 11. skal helt sikkert prøve caprisonne og mælkekarton finten på det næste lange løb, rart at man kan smide dem væk med god samvittighed 🙂

  (du behøver ikke sende dem til mig)

 12. Jeg vil gerne vinde Light my fire koppen, da den ser ud til samtidig at kunne isolere bedst af dem alle og dermed egne sig til varm kaffe og kakao til min NXM debut 🙂

 13. God ide med låg light-my-fire-pack-up-cup.rigtig god str også når den er foldet sea-to-summit-x-mug
  Dog er nr 1 Caprice-Sonne

 14. Jeg kunne godt tænke mig at prøve Sea to Summit koppen. Hvis man må vælge et alternativ, ser Light my Fire også interessant ud 🙂

 15. Light my fire da den er super praktisk også i alle andre henseender til teltture, camping etc med låget, som kan holde indholdet varm i længere tid 🙂

 16. Har set mig varm på Light My Fire Pack-Up Cup. Kan godt lide at overdelen er robust så man kan holde ordentligt, samt at låget har et hul, så man kan drikke mens man løber uden at det skvulper over hele ansigtet. Enough said 🙂

 17. Hej Knut
  En god gennemgang, jeg har dog et par tillæg 🙂
  Sea to summit findes også som X-cup i en 250 ml variant, som er mere passende efter min opfattelse.
  http://www.seatosummit.com/products/display/138

  En forbedring af Capri Sonne varianten, kan en “lille” pose Tailwind bruges, den har den fordel at den har tryklås lukning, en fordel ved drik af varme drikke.
  http://www.tailwindnutrition.se/tailwind-sportdryck/15-0

  ps. jeg modtager gerne en Ndure kop eller Sea to summit
  Hilsner Thomas

  1. Tak Thomas! Hvem sælger den lille X-Cup fra Sea To Summit? Jeg har kun fundet den store i butikkerne, men måske jeg ikke har kigget godt nok efter?

   Og så må jeg hellere få kigget på det der Tailwind også – det er da vist det nye sort eller noget.

 18. Light my fire, da jet tanker den passer perfect tip mine kommende ultraløb. Jeg er ikke god tip at drikke og løbe/gå samtidig, da jeg spilder for meget. Den vil være perfekt at tage med ud af depotet.

 19. Jeg vil gerne vinde Light my fire, da jeg ikke er så god til at drikke og løbe samtidig uden at spilde, Den vil være perfekt til mine kommende ultraløb, så jeg kan tage den med ud af depotet og fortsat drikke…

 20. Sea to summit bowlen ville klart være en fordel, både på løbeturerne og vandreturerne. Og så er det altid godt at kunne holde øje med væskemængden som indtages med det indvendige mål.

 21. Light My Fire, med låg. Så kan man tage den med videre ud og fordele væske indtaget over en km eller to.

 22. Sea To Summit X-Mug fordi den er genial! kender flere der har den og kunne virkelig godt bruge en! den kan jo også bruges som tallerken 😛

 23. Helt klart Light-my-fire… Den faste kant og låget tiltaler mig. Så er der noget at holde ved hvis det er varmedrikke der kommer i kroppen…
  Må gerne ligge i lommen når jeg forhåbentlig løber Gendarm Stien i 2015…

 24. Selvom de ikke kan “stå selv” 😉 så hepper jeg på Salomonkoppen lige over ndure. Har i forvejen sutteflaskerne fra ndure og de bliver hurtigt grimme hvis man f.eks. bruger maixim orange eller high5 drikke som kommer i en farve. Farven forsvinder ikke i hverken håndvask eller maskinvask – Så en blå Salomon stemmer jeg på som værende min favorit.

  Tak for et godt stykke arbejde

  Palle

 25. Med hele 38 kommentarer har interessen været rigtig pæn i denne omgang. Jeg har brugt Random.org til at trække lod mellem de interesserede og vinderne er:

  Fold a Cup Original
  – Frank Johnsen

  Light My Fire Pack-up-Cup
  – Lena Andersson

  Sea to Summit X-Mug
  – Tommy Jakobsen

  NDURE Hydracup
  – Thomas Toftgaard

  Salomon Soft Cup
  – Søren Degn Flex

  Den afklippede Capri-Sonne pose à la Grimstrup
  – Carsten Bramsen

  Send mig en email på knut@pushperformance.dk med postadresse, så ryger der en kuvert afsted til jer alle.

  Tak for interessen, jeg håber I fortsat vil læse med her på siden.

 26. Kunne godt tænke mig sea to summit x mug. Hunden fik fat i min gode gamle kop. Det overlevede den ikke. Synes det er smart med det store volume. Er vild med designet. Skal bruge den på 50 km Hammertrail.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *