14 tips til teltning på vintertur

Ud over løb og vandring, så er en af mine favorit friluftsliv aktiviteter lange vinterture på fjeldet med ski, pulk og telt. På denne type ture, er man for alvor underlagt naturens luner, og får en fin fornemmelse af hvor lidt vi som mennesker egentlig bestemmer.

Forord

Jeg arbejder til hverdag i friluftsbutikken Fjeld og Fritid hvorfor links til produkter i mange tilfælde går til webshoppen her eller andre danske butikker.

Jeg har tilsluttet mig The Outdoor Blogger Codex. Det betyder fuld transparens i forhold til eventuelle sponsorater, samarbejder med leverandører og deslige. Se på linket hvad The Outdoor Blogger Codex betyder for dig som læser.

Ukomfortabelt komfortabel

Mange af de kommentarer som jeg får, når jeg poster billeder fra vinterture, går på hvor koldt det ser ud og hvor ukomfortabelt det må være. Det giver sig selv, at når kviksølvet i termometret kryber godt ned i den blå ende, så er det en fordel at kunne være komfortabel med at være ukomfortabel.

Men så snart teltet kommer op, brænderen bliver tændt og soveposen rullet ud, så er det altså ret meget luksus. Det er ret fantasitisk at opleve, hvordan en tynd dug af nylon kan beskytte så effektivt mod naturens luner, og hvor komfortabelt man kan have det, trods vejrets rasen udenfor.

14 tips til teltning på vintertur
Koldt og klart udenfor, hyggeligt og rart indenfor.

Det kræver naturligvis det rigtige udstyr, og i særdeleshed de rigtige evner, men det er noget som ligger inden for mulighederne for de fleste.

14 tips til teltning på vintertur

1.: Lad være med at springe ud i den dybe ende. En krydsning af indlandsisen på Grønland, Svalbard på langs eller tilsvarende ekspeditioner er ikke stedet at lære om udstyr og teknikker til vintertur. Start roligt med kortere ture, og eventuelt med erfarne guider til at lære dig de små tips og tricks som gør det hele meget lettere.

2.: Sæt teltet op med fokus på vindretningen, både den nuværende og hvad en eventuel vejrudsigt siger. Fastgør alle pløkfæster og barduner med hjælp fra lange snepløkke, ski, sneskovl, pulk og hvad der eventuelt måtte være af bevoksning.

3.: Nogle går på vintertur med en tung rygsæk. Jeg foretrækker en pulk. Det er altså, for mig, rarere at trække en slæde end at slæbe på en tung rygsæk. Reelle undtagelser er ture i stejlt terræn og områder med tæt bevoksning, her giver rygsækken virkelig god mening.

4.: Sørg for at pakke så din ekstra beklædning, sovepose og andre kritiske dimser ikke bliver våde at sne eller kondens. Brug eventuelt vandtætte pakposer, såkaldte drybags. Solide plastposer kan også gøre det, men vær bevidst om at visse typer har det med at smuldre i hård frost.

5.: Glem gasbrænderen hjemme, og tag i stedet en benzinbrænder med. Gas under tryk har det svært under reelle vinterforhold, særligt når brænderen skal køre længe for at smelte sne. En benzinbrænder pumper du selv tryk i, og den kører stabilt uanset temperatur. Desuden er brændstoffet markant billigere, ikke helt dumt når der skal bruges meget af det. Husk at adgangen til varmt vand er livsvigtigt på vinterturen, det er ikke her du skal spare. Husk at træne brugen af din benzin brænder inden du forsøger at tænde den i teltet.

14 tips til teltning på vintertur
Med omtanke og fokus kan benzinbrænderen uden problemer køre i teltet. Husk tilstrækkelig udluftning mens der smeltes sne eller tørres tøj.

6.: Hold brænder og brændstof adskilt fra din øvrige oppakning. Brug gerne kraftige drybags for at sikre mod lækage, og test gerne posernes evne til at holde på lækket brændstof hjemmefra. Benzin i maden giver dårlig mave, sådan for alvor, så hold det for øje når du pakker.

7.: Lad være med at tage for meget fugtigt tøj med ned i soveposen. Det er nemmere at tørre tøj på kroppen, end at tørre en gennemfugtig sovepose på tur. Vintertur handler rigtig meget om at håndtere intensiteten så du ikke kommer til at svede rigtigt. Har du reelt våde beklædningsgenstande, er det en mulighed at holde en eller flere brændere kørende i forteltet og tørre dem på denne måde. Det kræver dog at du på forhånd har budgetteret med, og pakket, brændstof til dette.

8.: Nu vi er ved soveposen, sørg for at den er rigeligt isolerende. Lad være med at køre macho, en god nattesøvn er essentielt for din evne til at yde dagen efter. Luft gerne posen ud når du er kommet ud af den, og børst eventuelt is af den inden du pakker den ned for dagen. Husk at den anbefalede komforttemperatur, T-comfort for kvinder og t-limit for mænd, er afhængig af at du er iført et tørt sæt undertøj med lange ben og ærmer.

9.: Under soveposen bruger du to liggeunderlag. Nederst et skumunderlag, det er punktersikkert, og dermed din sikkerhed hvis uheldet er ude. Det kan også bruges som siddeunderlag når du sikker i forteltet og smelter sne. Øverst bruger du et oppusteligt underlag for komforten og ekstra isolering mod kulden nedefra. Gå efter en samlet kombination med en R-værdi på 5 eller mere.

10.: Husk at få nok at drikke. Når det er koldt mærker du ikke tørst på samme måde, og det kan være svært at tvinge kold væske ned. Jeg elsker varm solbærthe med sukker, så det brygger jeg i min drikkedunk og drikker i løbet af dagen. Min drikkedunk er isoleret, så selv over frokost har jeg lun væske at drikke.

14 tips til teltning på vintertur
Uden mad og drikke duer helten ikke. Sørg for rigeligt med væske og snacks i løbet af dagen. Er du velhydreret, så restituerer du også bedre til dagen efter.

11.: Det samme gælder snacks og mad. Din krop har brug for mere energi end i hverdagen. Dels bruger den brændstof for at producere varme, og dels bevæger du dig ofte i mange timer. Sørg for at have tilstrækkeligt med, og snacks, som kan spises i kulden.

12.: Når mad og drikke er baseret gennem kroppen, så skal du på do. Få det nu bare overstået, meget gerne inden du skal i soveposen. Du får en meget bedre nattesøvn. Passer det med din rytme at klare det store besøg om morgenen, så kan det fint ordnes i forteltet kuldegrav inden teltet pilles ned.

13.: Tag en børste med. Den bliver din bedste ven, når sne skal børstes af jakken inden du kryber ind i teltet, og når sovepose og teltdug skal børstes fri for rim efter en lang nat under stjernerne. Jeg bruger en almindelig tapetbørste, den er let, billig og hårene er stive nok til at fjerne rim.

14.: Respekter fjellvett-reglerne, det er almindelig sund fornuft, men det giver alligevel mening at lære dem. Så er det nemlig nemt at forholde sig til undervejs. Heldigvis er de trykt på indersiden af alle Kviklunsj emballager, så du kan kombinere det praktiske med det søde.

Fjellvettreglerne

1.: Planlegg turen og meld fra hvor du går.
2.: Tilpass turen efter evne og forhold.
3.: Ta hensyn til vær- og skredvarsel.
4.: Vær forberedt på uvær og kulde, selv på korte turer.
5.: Ta med nødvendig udstyr for at kunne hjelpe dig selv og andre.
6.: Ta trygge veivalg. Gjenkjenn skredfarlig terreng og usikker is.
7.: Bruk kart og kompass. Vit alltid hvor du er.
8.: Vend i tide, det er ingen skam å snu.
9.: Spar på kreftene, og søk ly om nødvendig.

Spørgsmål, kommentarer eller feedback?

Har du spørgsmål eller kommentarer er du velkommen til at lægge en kommentar herunder eller ovre på facebook.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *