Garmin Fënix 6X Pro Solar minianmeldelse

Så er det slut med at holde vejret! Her godt 14 måneder efter at Fënix 5 Plus produkterne blev annonceret,  har Garmin frigivet en helt ny Fënix 6 serie. Her får du min minianmeldelse af topmodellen Garmin Fënix 6X Solar. Jeg har brugt uret nogen tid, men har ikke haft tid nok med uret til at dykke dybt ned i alle funktioner, derfor mini.

Fënix serien er målrettet bjergatleter, ultraløbere, og alle med smag for et lidt mere råt ur end Forerunner serien. Med de nyeste funktioner ser det ud til at være det perfekte ur til lange ultraløb.

Garmin Fënix 6X Pro Solar

Forord

Jeg arbejder til hverdag i friluftsbutikken Fjeld og Fritid, hvorfor links til produkter i mange tilfælde går til min arbejdsgiver eller andre danske butikker.

Jeg har tilsluttet mig The Outdoor Blogger Codex. Det betyder fuld transparens i forhold til eventuelle sponsorater, samarbejder med leverandører og deslige. Se på linket hvad The Outdoor Blogger Codex betyder for dig som læser.

De Garmin produkter jeg anvender i denne artikel, specifikt Fenix 6X Pro Solar, er stillet til rådighed af Garmin Danmark. Uret er udlånt til test og skal returneres til Garmin efter endt brug.

Nyheder i Fënix 6 serien

Der er en hel stribe nye  funktioner i Fënix 6X Pro Solar, nogle kommer direkte fra Forerunner 945, mens andre er helt nye og findes kun på Fënix serien. Jeg har kigget på dem som jeg personligt synes er de vigtigste herunder.

Kassen til Fënix 6X Pro Solar indeholder det sædvanlige. Uret, ladekabel, hurtig start manual og en folder med produkt og sikkerhedsinformation.
Kassen til Fënix 6X Pro Solar indeholder det sædvanlige. Uret, ladekabel, hurtig start manual og en folder med produkt og sikkerhedsinformation.

Op til 60 timers driftstid med GPS

En af de allerstørste udfordringer for den traditionelle bruger af Fënix produkterne, ultraløberne, er driftstiden med GPS. Det forsøger Garmin nu at imødekomme med 60 timers driftstid på Fënix 6X urene, vel at mærke med GPS, Glonass og optisk pulsmåling tændt, samt sparsom brug af baggrundsbelysning.

Fënix 6 serien har også fået en ny Power Manager menu. Her kan du direkte kan se, hvordan de valg du tager i forhold til brug af GPS, optisk puls, tilknyttet tilbehør, baggrundsbelysning m.v. har indflydelse på driftstiden. Du kan opsætte profiler for forskellige anvendelsesområder, afhængig af dit specifikke behov.

I den nye Power Manager menu kan du direkte kan se, hvordan de valg du tager i forhold til brug af GPS, optisk puls, tilknyttet tilbehør, baggrundsbelysning m.v. har indflydelse på driftstiden.
I den nye Power Manager menu kan du direkte kan se, hvordan de valg du tager i forhold til brug af GPS, optisk puls, tilknyttet tilbehør, baggrundsbelysning m.v. har indflydelse på driftstiden.

Summasummarum, så vil de fleste atleter, med op til 60 timers driftstid, kunne stille sig tilfreds med standard konfigurationen.

Opladning af batteri via solcelle i skærmen

Ikke nok med at Garmin stort set fordobler driftstiden i forhold til forgængeren, med Fënix 6X Pro Solar tager de gamet til et helt nyt niveau. Som det første GPS ur jeg kender til har Garmins Fenix 6X Pro Solar indbygget solcelle som dækker hele skærmen. Ganske vist har Casio tidligere haft GPS ure med indbygget solcelle, men den har  været ganske lille, og optaget et areal af skærmen som således ikke kan benyttes til andet.  Garmins  teknologi  bygger på en gennemsigtig solcelle, indbygget under et lag Corning Gorilla glas. Solcellen er fuldstændig usynlig, og Gorilla glasset har mindre refleksioner end det safirglas som anvendes på andre modeller.

Garmin Fënix 6X Pro Solar ladestik
Garmin Fënix 6 serien benytter samme ladekabel som Fënix 5 og 5 Plus.

Træerne vokser ikke ind i himlen! Du skal således ikke forvente, at du aldrig mere skal lade dit ur op fra stikkontakten. Garmins opgivelser siger, at du kan forvente cirka 10% længere batteritid, ved 50.000 lux. Til sammenligning svarer 111.000 lux til solskin fra en klar himmel når solen står højest på himlen, 20.000 lux til at sidde i skyggen når solen står højest på himlen, og 2.000 lux til en overskyet dag. (Kilde: Wikipedia)

Solcelle opladning i aktion på Garmin Fënix 6X Pro Solar, her på en skyfri dag ved middagstid, 100% effektivitet.
Solcelle opladning i aktion på Garmin Fënix 6X Pro Solar, her på en skyfri dag ved middagstid, 100% effektivitet.

Det er min klare oplevelse at opladning via solcellen virker. Hvis dette skal ses som første generation, så er fremtiden lys for at vi i fremtiden bliver mindre afhængige af stikkontakter og powerbanks, for at holde strøm på vores ure. Bemærk at denne funktion udelukkende er at finde på Fënix 6X Pro Solar.

36% større skærmareal end forgængeren

De nye Fënix 6 modeller får, over en bred kam, alle større skærme end forgængerne. Den manøvre løser Garmin uden at gøre selve urkassen større, men istedet ved at skrumpe urkransen, det døde område omkring skærmen.

Specifikt for Fënix 6X vokser skærmen fra 1.2” (30.4 mm) til 1,4″, altså 35.5 mm. Opløsningen følger med og stiger fra 240×240 til hele 280×280 pixels.

Selv om urkassen fastholder en 51mm diameter, så syner Fënix 6X større på håndleddet, på grund af den større aktive skærm. En konsekvens af den større skærm er at du nu får mulighed for op til 8 datafelter pr. skærmbillede under aktivitet. Det er her jeg så skal til at løbe med læsebriller, trods alt.

Optisk pulsmåling under vand

Helt stort bliver det for triatleterne, for den optiske pulsmåler på Fënix 6 serien kan måle pulsen under aktivitet i vand. Jeg er ikke selv hverken svømmer eller triatlet, så denne funktion har jeg ikke haft fingrene nede i.

Den optiske pulsmåling er efterhånden blevet meget stabil og velfungerende. Dog spiller faktorer som hudfarve, behåring og i særdeleshed placering af uret en stor rolle for hvor præcis målingerne bliver. Det er min erfaring at uret skal sidde tæt, uden at lukke for blodtilførslen, men også uden at man kan få en finger ind mellem rem og håndled for at målingerne bliver optimale.

Fënix 6X Pro Solar pulsmåler og ATM rating

Fënix 6 serien er vandtæt til 10ATM / 100 meter, hvilket Garmin definerer som vandtæt til svømning, men ikke dykning.

PacePro justering af tempo baseret på stigningsprocent

Den nye PacePro funktion er en avanceret videreudvikling af den oprindelige Virtual Partner fra de første Forerunner ure. Her kunne du indtaste en distance og en forventet sluttid, hvorefter uret undervejs indikerede om du var forud eller bagud i forhold til dit mål. Med PacePro kommer der pludselig intelligens med i pakken idet det tempo du skal løbe justeres efter stigningsprocenten hvor du specifikt løber. Dette kræver at du på forhånd loader et track med den rute, typisk en konkurrence, du skal løbe. Dette er en funktion jeg er meget spændt på at lege mere med.

Kontaktløs betaling med Garmin Pay

Bruger du i dag et Fënix 3 eller 5, så har du formentlig ikke stiftet bekendskab med kontaktløs betaling med Garmin Pay. Denne funktion kom til i Fënix 5 Plus serien, og er en af de funktioner jeg har brugt allermest.

Fënix 5X Plus Garmin Pay

Det er ekstremt vanedannende at have kreditkortet på håndleddet, især i et land som Danmark hvor de fleste kortautomater er kontaktløse. Desværre er ikke alle banker med på bølgen. Så det er værd at kontrollere listen her, inden du beslutter dig baseret på muligheden for betaling med uret.

Jeg ved at Garmin løbende arbejder på at få flere banker med ombord. Skulle din bank ikke være på listen, så er det bedste du kan gøre at kontakte din bank og give dit ønske til kende. Efterspørgsel direkte fra kunderne er det der får bankerne, og iøvrigt andre virksomheder, til at implementere de nyeste teknologier.

Spotify på dit håndled

Da Garmin for godt 20 måneder siden lancerede musikafspilning på Forerunner 645 Music, og efterfølgende på flere andre modeller var det til at starte med uden danskernes foretrukne streamingtjeneste, Spotify. Det er de heldigvis kommet efter, og du kan nu dyrke din sport og lytte til podcast eller favoritmusikken, uden at slæbe din smartphone med på turen.

Spotify er den suverænt største musikleverandør i Danmark. Med Fënix 6X Pro Solar kan du have et utal af sange og playlister med på farten, uden at slæbe på din smartphone.
Spotify er den suverænt største musikleverandør i Danmark. Med Fënix 6X Pro Solar kan du have et utal af sange og playlister med på farten, uden at slæbe på din smartphone.

Opsætning af, og afspilning af musik via uret er super enkelt. Teknisk set er det også muligt at benytte eks. Deezer eller Amazon Music. Men deres markedsandele er forsvindende små i Danmark hvor Spotify og Youtube nærmest har delt streaming markedet for musik mellem sig.

Praktisk brug

Brugerinterfacet har fået en grundig overhaling i Fënix 6 produkterne og er generelt blevet nemmere at gå til. Jeg synes personligt at det hele kører lidt mere smooth og lækkert, det er vigtigt når der er så mange muligheder og justeringer der kan foretages.

Detalje fra det opdaterede bruger interface på Garmin Fënix 6X Pro Solar. Hurtigt overblik over morgenens løbetur.
Detalje fra det opdaterede bruger interface på Garmin Fënix 6X Pro Solar. Hurtigt overblik over morgenens løbetur.

Start af træning, og brug under træning, matcher fuldstændig stabiliteten jeg har oplevet med tidligere produkter. Under både cykling og løb har uret været meget responsivt og behageligt at arbejde med.

Nogle af de ting jeg mangler at dykke lidt grundigere ned i er:

  • er Fënix 6 bedre til at holde stabil tempovisning under træer
  • PacePro funktionen, virker det i praksis
  • ruteplanlægning på uret med Trendline data
  • og en række andre spændende småfunktioner som Body Battery et al

En af de lækre detaljer som er kommet i de nye ure, er at det nu er standard at batterikapaciteten vises i resterende timers brug, ved start af en aktivitet. Det er en virkelig nyttig detalje som sparer en del hovedregning. Frygt dog ikke, er du mere en procentperson, så er det naturligvis fortsat muligt på Fënix 6 serien, ligesom batteritiden som datafelt under aktivitet fortsat vises i procent.

Garmin Fënix 6X Pro Solar på cyklen
Garmin Fënix 6X Pro Solar på cyklen. Den store skærm er let aflæst og Corning Gorilla glas giver mindre reflektion end det safir glas jeg har haft på tidligere Fënix ure.

 

Størrelse og vægt

Fënix 6X Pro Solar måler 51 x 51 x 14.9 mm, og klemmer sig dermed ned under forgængeren, Fënix 5X Plus gedigne 51 x 51 x 17,5 mm. Trods øget batteritid og solpanel i skærmen har Garmin alligevel formået at trykke uret et par millimeter på tykkelsen.

Vægten lander på 82 gram grundet brugen af titanium, modellen med rustfri stål klokker ind 11 gram tungere. Sammenlignet med Fënix 5X Plus er der altså skåret 6 gram eller over 5% på vægten.

Fënix 6S måler 42.0 x 42.0 x 13.8 mm og klokker ind mellem 58 og 61 gram afhængig af skærmtype.

Fënix 6  måler 47 x 47 x 14.7 mm og rammer mellem 72 og 83 gram afhængig af materialevalget.

Materialer

Garmin anvender i hele Fënix 6 serien et fiberforstærket polymer materiale til urkassen. Urkransen og bagpladen er produceret i henholdsvis rustfrit stål eller titanium, afhængig af model.

Glasset er enten Corning Gorilla 3 eller safir krystal. Fēnix 6X Pro Solar er forsynet med Power Glass, som er Corning Gorilla 3 med en underliggende solcellefilm.

Remmene, som leveres i enten 20, 22 eller 26mm bredde, til henholdvis Fënix 6S, Fënix 6 og Fënix 6X, kommer i enten silicone, nylon, ruskind, læder eller titanium med QuickFit. Jeg har personligt brugt den samme 26mm læderrem til både hverdag og træning siden den kom til Fënix 3.

Batteritider

Driftstiderne på batteri er efterhånden blevet så lange, at det i praksis er blevet svært at udfordre dem i test. Især når uret også skal bruges til daglig træning og hverdagsbrug. Desuden er batteritiden efterhånden omgivet af så mange afhængigheder (GPS/Glonass/Gallileo, tilknyttede eksterne sensorer, headsets, optisk pulsmåler osv) at det er en omfattende opgave at teste alle scenarier igennem.

Samtidig har de seneste generationer af produkter vist sig leveringsdygtige i virkeligheden, sammenlignet med databladet. Her får du Garmins officielle angivelser for driftstid på batteriet for Fënix 6X Pro Solar.

Smartwatch: Op til 21 dage + ekstra 24 timer/uge*
GPS: Op til 60 timer +6 timer**
GPS + Musik: Op til 15 timer +1time**
Max Batteri GPS: 120 timer + 28 timer**
Expedition GPS: 46 dage + 10 dage**
Batteri besparende urfunktion: 80 dage + 40 dage**

*Baseret på normal daglig brug med 3 timer udendørs ved 50,000 lux, svarende til dagslys.
**Forudsætter brug udendørs ved 50,000 lux, svarende til dagslys.

Priser

De vejledende udsalgspriser på Garmin Fënix 6 serien ligger fra 4.999,- til 9.199,- men forvent at gadeprisen kommer til at ligge lidt lavere hos for eksempel Pulsure.dk. Her handler jeg selv, når jeg skal bruge noget sportselektronik.

Fënix 6X Pro Solar koster vejledende 7.999,- med sort siliconerem, eller 9.199,- hvis du ikke kan leve uden en titanium lænke.

Tilgængelighed

I lighed med de seneste produktlanceringer fra Garmin, får du stort set ingen tid til at spare op. Produkterne er, ifølge Garmin, på vej ud i butikkerne, og vil være at finde på hylderne om få dage. Den eksakte leveringstid afhænger af den specifikke model, spørg hos din forhandler.

Det mindre fede

Jeg er mindre imponeret over at Garmin har valgt at skifte fra de fastskruede pins til remmen, og tilbage til fjederbelastede pins. Det er muligt at jeg bare er en gammel mavesur mand. Men efter for år tilbage at have været tæt på at miste et ur på grund af en sådan fjederbelastet pin, så er jeg ikke overbevist om at det er vejen frem. Jeg vil meget gerne have skruerne tilbage, tak.

Fënix 6X Pro Solar pins til remmen

Ret skal være ret, den nyeste generation af pins ser ganske solide ud, og vil sikkert holde fint til normal brug. Men når alle tilhørende remme alligevel har QuickFit virker det som et mærkeligt valg.

Det her savner jeg

Der er ikke meget jeg egentlig mangler i Fënix 6 serien. Men for at være helt ærlig, så har jeg i en del år savnet muligheden for at sætte træningsskærme, datafelter og andre detaljer op via min smartphone og Garmin Connect Mobile. Det ville bare være nemmer,e end at sidde og trykke på mekaniske knapper på uret. Ja, det er en lille ting, for det er jo ikke noget jeg sidder og roder med hver dag.

Konklusion

Jeg er i min testperiode ikke stødt på nævneværdige bugs. Fënix 6X Pro Solar virker som et solidt produkt med nye, spændende og relevante funktioner. Den lange batteritid og den større skærm gør det til et oplagt valg for (bjerg)vandreren og  (trail)ultraløberen, mens triatleten bliver rigtig glad for den optiske pulsmåling under svømning.

Hvis du har et ældre GPS ur, og skal til at opgradere, så kan jeg kun anbefale at kaste et langt blik på den nye Fënix 6 serie. Hvilken model du skal vælge afhænger af dine specifikke kriterier, og din bankrådgivers velvilje.

2 tanker om “Garmin Fënix 6X Pro Solar minianmeldelse”

  1. Hvordan kan det være at i har 6 – 8 ugers leveringstid. Det burde være en hyldevar hos jer selv.
    På forhånd tak

  2. Hej Knut. Super anmeldelse. Et spørgsmål vedr. at uploade podcasts til en 6’er.

    Kan det passe, at man skal hente den ønskede podcast ned til sin computer, for derefter at overføre den til uret?

    Skal uret tilsluttes en computer for at overføre – eller kan jeg overføre trådløst.

    Skal man benytte bestemte podcast feeds?
    På forhånd tak 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *