Opbevaring af din sovepose. Her er soveposerne på tur.

Korrekt opbevaring af din sovepose

Den helt rigtige  opbevaring af din sovepose er med til at bestemme om du har en ven “for livet” eller ender med en flad kold sag efter få sæsoner.

Opbevaring af din sovepose. Pakpose eller net.

Forord

Jeg arbejder til hverdag i en friluftsbutik hvorfor links til produkter i mange tilfælde går til webshoppen.

Jeg har underskrevet The Outdoor Blogger Codex som betyder fuld transparens i forhold til eventuelle samarbejder med leverandører og deslige. Se på linket hvad The Outdoor Blogger Codex betyder for dig som læser.

 

Soveposen er “en ven for livet”

Gode soveposer holder i mange sæsoner hvis de behandles rigtigt. Den isolering som er kernen i soveposen, uanset om det er dun eller en kunstfiber, bliver beskadiget hvis soveposen ikke opbevares fornuftigt i de perioder hvor den ikke er i brug. Tænk over det. De fleste af os sover trods alt flere nætter under dynen end i soveposen. Følg rådene om opbevaring af din sovepose i denne artikel og hold din sovepose i topform til fremtidige ture.

Luft soveposen ud

På tur er det, især hvis du er afsted flere nætter i træk, væsentligt at lufte soveposen ud så meget som muligt. Det fjerner ophobet fugt (du sveder når du sover og det sætter sig i soveposen) i fyldet og sikrer at din sovepose leverer den tiltænkte isolering.

Er soveposen ikke fugtig på ydersiden vil det ofte gøre udluftningen mere effektiv at vende posen på vrangen. Dette skyldes at inderstoffet oftest er mindre tæt end yderstoffet og derfor nemmere lader fugtigheden fordampe.

Når du kommer hjem fra tur er det en rigtig god ide at lufte soveposen grundigt ud, gerne et døgns tid inden den pakkes væk. Hæng den udendørs, hvis det er tørt, ellers indendørs så den tørrer helt igennem.

Kompressionspose til din sovepose

Den kompressionspose som følger med din sovepose når du køber den skal kun benyttes når du er på tur og transporterer soveposen. Fiberfyldet eller dunene bliver mast sammen og har brug for tid for at finde deres oprindelige form igen. Det betyder at det er en god ide at pakke soveposen ud så snart teltet er sat op og lade den ligge og blive godt fyldig igen. På den måde får du mest mulig isolering ud af din sovepose.

Nogle kompressionsposer kan mase soveposen virkelig hårdt sammen. Jeg foretrækker at undgå dette. Både for at soveposen hurtigere bliver luftig igen ved udpakning, og fordi det er meget nemmere at pakke ting rundt omkring soveposen hvis den ikke er en stenhård bold i pakposen.

Opbevaring af din sovepose. Exped Hummingbird i Exped Drybag.

Oftest pakker jeg faktisk min sovepose i en separat drybag for at være sikker på at have et tørt sted at sove efter en lang dag i regnvejr.

Opbevaringsposen eller nettet

Mange dunsoveposer, og enkelte fiberposer leveres med en opbevaringspose eller net. I virkeligheden burde alle soveposer leveres med sådan et net eller pose! Men der er benhårde økonomiske beregninger på kostpriserne på spil hos producenterne. Det gør at du ofte må nøjes med kompressionsposen når du køber ny fibersovepose.

Opbevaring af din sovepose - kompressionspose til tur og netpose til hjemme.

Det betyder dog ikke at du skal opbevare din sovepose i kompressionsposen når den ikke er med på tur! Tværtimod faktisk. Opbevares soveposen konsekvent mast sammen vil isoleringen på sigt miste evnen til at finde tilbage til deres normale form. Dette gælder uanset om det er kunstfiber eller dun. Du går altså glip af en stor del af den varme du oprindeligt betalte for da du købte soveposen.

Opbevaring af din sovepose - hæng den op i et skab når den ikke er på tur.

Vil du passe på din sovepose og have mest mulig varme ud af den skal den opbevares løst. Du kan hænge den op, hvis du har plads. Lægge den løst sammen på en hylde i skabet eller smide den i en opbevaringspose eller net.

Opbevaring af din sovepose - opbevar den løst foldet på en hylde i klædeskabet.

Net og opbevaringsposer kan købes i de fleste velassorterede friluftsbutikker. Alternativt kan du selv sy en af et gammelt lagen eller dynebetræk. Den primære grund til at benytte opbevaringspose eller net til soveposen er at beskytte den mod støv og skidt.

Hold soveposen ren

Inden du smider soveposen ind til opbevaring på hylden er det en god ide at sørge for at den er ren! Både fordi snavs og kropsfedt med tiden sniger sig ind i isoleringen hvor det nedsætter isoleringsevnen. Men også fordi det er lækrere at komme i en ren pose på næste tur.

Jeg anbefaler at du kun vasker din sovepose, både dun og fiber, når den er snavset. Hver gang du vasker den nedbrydes isoleringsevnen lidt så posen med tiden bliver koldere. Det sker uanset, med tiden, men vask accelererer processen.

For at holde det indvendige af soveposen fri for snavs er det aldrig en god ide at hoppe direkte fra sporet ned i posen. Start med en basal aftenhygiejne og skift til rent tørt tøj. Det gør en god nats søvn bedre og sikrer at  posen forbliver hygiejnisk indvendig.

Brug lagenpose i din sovepose

Jeg sover altid med en lagenpose i mine soveposer. Og det bør du også gøre!

En lagenpose svarer til at bruge sengetøj hjemme i sengen. Du skåner din dyne/hovedpude og madras ved at bruge betræk og lagen. Din sovepose fortjener samme behandling.

Opbevaring af din sovepose - brug lagenpose for at skåne soveposen og undgå vask.

Om du vælger en lagenpose i silke, microfiber, merinould eller fleece er mindre vigtigt i denne sammenhæng. Det vigtige er at den kan tages ud og vaskes så du undgår at vaske hele soveposen.

Ovenstående betyder naturligvis ikke at du ikke skal holde din sovepose ren. Men jeg kommer altså ret langt ved at pletvaske der hvor der evt. er spildt mad (jep, jeg spiser gerne i soveposen). Det samme gælder  rundt i kanten ved hætten som mit ansigt har kontakt med i løbet af natten.

Er det gået virkelig galt og din sovepose er blevet grundigt snavset, så skal den selvfølgelig vaskes. Følg altid vaskeanvisningerne fra producenten. Vær gerne blid ved soveposen. Brug sæbe beregnet til dun eller til kunststof afhængig af fyldet i din sovepose. Vask gerne i hånden hvis du har mulighed for det. Jeg bruger dunvask og sportsvask fra danske Zebla.

Opbevaring af din sovepose - vask den korrekt når det er nødvendigt.

Vil du vide mere?

Nu ved du “alt” hvad der er værd at vide om opbevaring af din sovepose og hvorfor det er vigtigt at holde den ren og tør.

Vil du have flere tips til din sovepose? Jeg har forfattet en artikel med tips til hvordan du holder varmen i soveposen. Den kan du finde her.

Hvis du vil have flere af denne type artikler så kan du følge bloggen ovre på Facebook hvor jeg altid linker til artiklerne.

 

7 tanker om “Korrekt opbevaring af din sovepose”

  1. Hej,
    Jeg har lige investeret i en dunsovepose, så vil selvfølgelig passe så godt på den som muligt. Ved du om det er bedst at hænge den i skabet eller lade den ligge i den medfølgende opbevaringspose? Eller om det er hip som hap?
    Mvh. Tina

  2. Kan man godt gå lidt rundt i lejren i sin sovepose, uden at risikere den bliver beskadiget?

    1. Det er der ikke noget i vejen for. Største fare er vel en glød fra bålet som brænder hul igennem eller lignende.

    2. Hej Niels,

      Lige som med alt andet skal man naturligvis være opmærksom på hvad man gør. Men en sovepose er i udgangspunktet ikke mere sårbar end en dunjakke. Jeg bruger min som en slags sjal eller poncho over skuldrene. Men altså, ikke når jeg kløver brænde osv.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *