Katadyn BeFree vandfilter – anmeldelse

“Det er spild at slæbe et vandfilter med på fjeldet! Jeg har vandret i 25 år uden og aldrig oplevet problemer. ” Sådanne udsagn er der mange af, når man taler med erfarne friluftsfolk om vandrensning på tur. Og der er helt sikkert noget om snakken. Risikoen for at blive syg af kontamineret drikkevand er ganske lille. Men ligesom med en forsikring på indboet hjemme, så giver det for mig mening at bære de få ekstra gram, og bruge de få sekunder ekstra når jeg tanker vand for at minimere risikoen yderligere. De sidste ture har jeg benyttet mig af et Katadyn BeFree vandfilter med stor fornøjelse. Her får du min anmeldelse af produktet.

 

Forord

Jeg arbejder til hverdag i friluftsbutikken Fjeld og Fritid hvorfor links til produkter i mange tilfælde går til webshoppen her eller andre danske butikker.

Jeg har tilsluttet mig The Outdoor Blogger Codex. Det betyder fuld transparens i forhold til eventuelle sponsorater, samarbejder med leverandører og deslige. Se på linket hvad The Outdoor Blogger Codex betyder for dig som læser.

Katadyn BeFree filteret købte jeg med personalerabat da jeg arbejdede i den nu lukkede Outdoor Rødovre.

Hvor stor er risikoen egentlig?

Mange steder bliver får og andre husdyr sendt op i fjeldet, hvor de går og græsser og passer sig selv hele sommeren. Jeg har mødt får og køer i over 2.000 meters højde flere steder i Europa, så højden er ikke nødvendigvis en målestok for vandets sikkerhed. Andre steder kan der være flokke af rensdyr. Du bør prøve at undgå at tage vand de steder, hvor du er lige nedstrøms af en stor flok får eller rensdyr.

Et andet problem kan være de år, hvor der er mange lemminger, og der ligger døde lemminger overalt. Hvis der er mange af dem, kan de forgifte et vandløb med bakterier.

Fårehold i knapt 2.000 meters højde i Kosovo. Her er et vandfilter guld værd når der skal tankes op.
Fårehold i knapt 2.000 meters højde i Kosovo. Her er et vandfilter guld værd når der skal tankes op.

Yderligere kan vandkvaliteten være forringet på grund af parasitter som Giardia og Cryptosporidium. Dette gælder for eksempel den 2000 mile lange Yukon river som flyder gennem Canada og Alaska, og hvor jeg i 2018 tilbragte tre uger i telt.

Drikker du kontamineret vand i tilstrækkelig mængde risikerer du i bedste fald en omgang dårlig mave. Ifølge Statens Serum Institut er Giardia er en af de hyppigste årsager til rejse-relateret diarré.

Ovre på outsite.org skriver brugeren Lars følgende:

“Jeg er kommet galt afsted flere gange. I ’97 drak jeg vand fra en brønd ved shelterpladsen v. Häckeberga på Skåneleden. Efterfølgende blev jeg syg med trykken for brystet og måtte ringe efter en ambulance. Jeg havde fået en hjertebetændelse (myokarditis) og blev lagt i ilt og elektroder. Efterfølgende, men uafhængigt af hændelsen, er der blevet skiltet på pladsen: Vandet skal koges!

Sidste år fik jeg campylobacter, antagligt af drikkevand fra en strøm i Dalarna. Resultat alvorlig udrensning og efterfølgende indlæggelse for dehydrering, med drop i armen.”

Så selv om risikoen er lille, så er den til stede og bør tages alvorligt.

Personlig hygiejne

Uanset hvor stor risiko der er for at opsnappe en infektion fra det vand du drikker, så findes der på tur faktisk en endnu større risikofaktor, nemlig den personlige hygiejne hos dig selv og dine rejsefæller. Kort sagt er der langt større risiko for at blive syg af bakterier fra mangelfuld personlig hygiejne end af at drikke urenset vand fra vandløb på din tur. Altså, før du investerer i grej til vandrensning bør du kigge grundigt på dine rutiner i forbindelse med toiletbesøg og madlavning på tur. Du kan eventuelt tage et kig på min artikel om emnet her.

Med en flowrate på lige godt 1L/min var det ingen sag at fylde 4x1/2 liters flasker undervejs. En god forsikring mod dårlig mave når vandet tankes fra bjergbække i områder hvis der græsser får og køer.

Hvilke muligheder har du for at rense vand?

Der findes en række muligheder for at rense drikkevand på turen, her kommer de mest almindelige:

  • kogning
  • kemisk rensning med sølvioner/klor/jod
  • bestråling med UV lys
  • mekanisk rensning med filter

Kogning er dejligt lavpraktisk, og kan klares med det grej du formentlig allerede tager med på tur. Kogning er effektiv mod virus, bakterier og parasitter i selv uklart vand. Ifølge amerikanske CDC (Center for Disease Control and Prevention) skal vand koge med bobler i et minut for effektivt at reducere eller fjerne virus, bakterier og parasitter. For hver 1000 meters stigning i højden skal kogetiden øges med 1 minut. Men dels er der brændstofforbrug, og dels er der ventetid, fordi du formentlig ikke gider drikke kogende vand. Det kan få dig til at springe over hvor gærdet er lavest og ikke rense vandet.

Kemisk rensning er nærmest lige så enkelt. Du plopper en tablet i din drikkedunk og venter, ofte i en 1/2 times tid hvorefter du kan drikke vandet. Men dels giver denne metode ofte en bismag til vandet, og dels er jeg personligt ikke pjattet med at hælde alt for mange ekstra kemikalier i kroppen. Og så har vi ikke talt om ventetiden, som betyder at du er nødt til at være lidt på forkant med vandforsyningen.

UV-stråling ødelægger og neutraliserer bakterier, virus og protozoer ved at gennemstråle dit vand med UV-stråler. Effektiviteten er meget afhængig af at vandet er helt klart og fri for fremmedlegemer, det betyder at du er nødt til at filtrere vandet, eventuelt gennem en buff, og lade eventuelt silt bundfælde før du bestråler vandet. Efter min bedste overbevisning er UV-stråling bedst egnet på rejser hvor du er i tvivl om renheden af det vand du får serveret på restauranter, i vandhanen osv.

Mekanisk rensning med filter er min foretrukne løsning, fordi det er hurtigt, enkelt og effektivt. Fyld vand i filterposen, tryk eller pump det igennem filteret og du er klar til at drikke. Ingen ventetid, bismag eller fladt kogt vand.

BeFree vandfilteret med 0,6L flasken fungerede på Peaks of the Balkans turen som min reserveflaske og stod solidt i højre netlomme på rygsækken når den var fyldt. Herfra kunne jeg så fylde filtreret vand over i en af mine to drikkeflasker.
BeFree vandfilteret med 0,6L flasken fungerede på Peaks of the Balkans turen som min reserveflaske og stod solidt i højre netlomme på rygsækken når den var fyldt. Herfra kunne jeg så fylde filtreret vand over i en af mine to drikkeflasker.

Katadyn BeFree vandfilter

BeFree filteret fra Katadyn er en let lille sag på kun 59 gram. Systemet består af to dele. En blød flaske/pose fra specialproducenten Hydrapak, og et låg med indbygget et 0,1 micron hulfibermodul som Katadyn har givet det fængende marketingnavn EZ-Clean Membrane Filter Cartridge.

Hydrapak er producenten bag væskeblærer og softflasker til rigtig mange store brands som Osprey, Salomon, Inov-8 osv. De ved altså hvad de laver, og flasken laver helt op til normal Hydrapak kvalitet. Den bløde flaske er fremstillet af TPU (thermoplastic polyurethan),  som er 100% PVC og BPA fri.

Katadyn er vel nok verdens største producent af filtre til mekanisk vandrensning, med systemer der dækker alle behov. Låget med filterenheden indeholder et hulfiber membran filter med en porestørrelse på  0.1 micron (0.0001 mm). Det fjerner bakterier, parasitter og sediment fra vandet.

Ifølge guidebogen skulle der her være en sikker kilde med masser ad vand som flyder gennem flere trug. I stedet drypper vandet nærmest ud af slangen og ser faktisk lidt skummelt ud. Vi var glade for at kunne sende vandet gennem Katadyn BeFree filteret inden det skulle drikkes.
Ifølge guidebogen skulle der her være en sikker kilde med masser af vand som flyder gennem flere trug. I stedet drypper vandet nærmest ud af slangen og ser faktisk lidt skummelt ud. Vi var glade for at kunne sende vandet gennem Katadyn BeFree filteret inden det skulle drikkes.

Hvordan virker det i praksis?

Systemets lave vægt og ganske lille pakvolumen er særdeles praktisk på tur. Når filteret ikke bruges ligger det bare i rygsækkens sidelomme og hygger sig.

Softflasken fra Hydrapak er forsynet med en stor 42mm åbning, som gør det let at fylde flasken, uanset om det er en bæk eller en sø som er kilden.

Når flasken er fuld skrues låget, indeholdende filtret, på og det lille Stay Clean kliklåg på tuden fjernes. Herfra er det super enkelt at presse vandet gennem filtret over i din drikkeflaske. Filtret har en flowrate på 2L / min, og det tager derfor kun 15 sekunder at presse godt 1/2 liter vand igennem.

Katadyn BeFree vandfilter

Er vandet uklart, vil det på sigt stoppe filtret til. Heldigvis er det rimelig nemt at forebygge det værste. Du fylder blot flasken med klart vand, skruer filtret på og ryster det hele grundigt. På den måde renses filtrets overflade for urenheder og du forlænger dets levetid.

Hvor længe holder filtret?

Forvent at kunne filtrere op til 1000 liter vand, afhængig af hvor beskidt vand du hælder i flasken. Det svarer til at du renser lige over 2,5L vand om dagen i et helt år. Herefter er det tid til at skifte filtret, det kan købes seperat, hvis flasken fortsat er intakt.  Skulle du få punkteret de bløde flaske kan den lappes med Tear-Aid, det kan du læse om i denne artikel.

Hvad koster det?

BeFree filteret fås i forskellige versioner fra 0,6L og 1L udgaver, perfekte til 1-2 personer og til en 3L version der kan være handy til lidt større grupper. 0,6L udgaven koster 399,- og 1L versionen koster 499,-. Hos Fjeld og Fritid hvor jeg hænger ud bag disken i hverdagene sælger vi 0,6L og 1L udgaverne som du finder her.

Konklusion

Det lille BeFree filter fra Katadyn er effektivt og nemt at bruge. For mig er det en stærk forsikring mod problemer med drikkevandet og dermed min mave. Jeg medbringer altid et vandfilter på tur. BeFree filteret er så let og kompakt at det kan komme med i lommen på et par løbeshorts hvis behovet skulle opstå, eller i styrtasken i et bikepackingsetup

Spørgsmål, kommentarer eller feedback?

Har du spørgsmål eller kommentarer er du velkommen til at lægge en kommentar herunder eller ovre på facebook.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *