3 grunde til at du skal bruge vandrestave

Der går hurtigt lidt religion i debatten for og imod brug af trekkingstave til vandring.  Nogle bruger stave med stor glæde og succes mens andre ikke kunne drømme om at blive spottet med sådan et sæt pinde i hånden. Modviljen bunder dog ofte i manglende forståelse for fordelene og eventuelt manglende træning i brugen – forkert brugte stave kan nemt føles som en hæmsko, mens rigtigt brugte stave giver flere fordele til både vandring og løb i svært terræn. I denne artikel får de de tre vigtigste grunde til at bruge vandrestave.

Forord

Jeg arbejder til hverdag i friluftsbutikken Fjeld og Fritid hvorfor links til produkter i mange tilfælde går til webshoppen her eller andre danske butikker.

Jeg har tilsluttet mig The Outdoor Blogger Codex. Det betyder fuld transparens i forhold til eventuelle sponsorater, samarbejder med leverandører og deslige. Se på linket hvad The Outdoor Blogger Codex betyder for dig som læser.

De 3 grunde til at du skal bruge vandrestave

Aflastning af underkroppen

Først og fremmest så aflaster korrekt brug af stave både ryg, knæ og hofter og reducerer belastningen med cirka 9 kilo pr. skridt. Det er til at tage og føle på over en lang vandretur, hvor det løber op i mange ton sparet belastning. Det er dog værd at notere at belastningen ikke forsvinder, men i stedet flyttes til overkroppen, hvorfor en vis træning med stave er en forudsætning for at det bliver en succes.

Bedre kropsholdning

Sekundært giver brug af vandrestave en mere opret kropsholdning når du vandrer opad i kuperet terræn. Her vil du uden stave vil have tendens til at bruge hænderne på lårene og dermed lukke overkroppen sammen. Med stavene åbnes overkroppen, og derved lungerne op, og dit åndedræt bliver mindre anstrengt.

Forbedret balance

Sidst kan brugen af vandrestave hjælpe med balancen når du vandrer med tung rygsæk over uvejsomt terræn, ved krydsning af vandpassager og ved vandring nedad hvor trekkingstave kan aflaste især knæene med op til 25%.

Ved krydsning af vandløb giver vandrestavene ekstra kontaktpunkter og dermed ekstra god balance på de ofte glatte sten.
Ved krydsning af vandløb giver vandrestavene ekstra kontaktpunkter og dermed ekstra god balance på de ofte glatte sten.

Valg af vandre-/trekkingstave

Når du skal vælge vandrestave, er det først og fremmest vigtigt at vælge den rigtige længde. Denne findes ved at holde om stavens håndtag med spidsen i jorden. Med den rigtige længde bør underarmen som udgangspunkt være så tæt på vandret som muligt, hvilket for de fleste betyder en stav på mellem 110 og 130 cm.

Tommelfingerreglen i højden

Er du helt på bar bund kan du finde en cirka længde ved at gange din højde med 0,68 og runde af til nærmeste 5 cm. Så har du et godt udgangspunkt og kan ud fra dette vælge, hvad som føles rigtigt med stavene i hænderne. Mange stave er justerbare i højden så du kan finde præcis den højde som passer dig bedst. Højden er rigtig når din underarm er vandret mens du holder om stavens håndgreb.

Materialer og systemer

Herefter kan du kigge på en række faktorer som vægt, stivhed, materialevalg, foldesystem, komfort, pakvolumen og naturligvis pris. I cykelkredse er legenden Keith Bontrager kendt for citatet: ”Strong, Light, Cheap. Pick two!” Dette kan sagtens overføres til vandrestave hvor ethvert valg har en konsekvens på andre faktorer.

Forskellige typer af vandrestave

Der findes vandrestave i flere materialer, og med flere løsninger for at korte dem med til transport.

Materialer

Vandrestave produceres typisk i enten aluminium eller kulfiber. Kulfiber er oftest en lettere og stivere løsning end aluminium, men på den anden side også en dyrere løsning. Samtidig er kulfiber også, en smule, mindre robust end aluminium, som kan klare flere tæsk. Hvis du er heldig kan aluminiumstavene også rettes ud igen, skulle du være så uheldig at få dem bukket undervejs. Aluminiumstave er til gengæld cirka 20% tungere end tilsvarende stave i kulfiber.

Håndtag og strop

Håndtag og strop er lidt overset i valget af stave hvor meget af fokus går på vægt og pakket størrelse. Typiske materialer til håndtaget er EVA skum, kork og gummi, men eks. Mountain King benytter af vægthensyn en let 3D mesh som håndtag. Hvilken type du foretrækker er meget personligt og noget du bør overveje grundigt. Stavene vil tilbringe mange timer i dine hænder.

Det samme gælder med stropperne, som er der hvor din primære kraftoverførsel til stavene foregår. Om det er neopren, tyndt vævet nylon, groft webbing eller noget helt fjerde som føles rigtigt kan kun du selv vurdere. Nogle stave benytter faste håndstropper af vægthensyn, men de fleste kan justeres så de passer til dit håndled.

Trenser, spidser og dupper

De fleste vandrestave leveres med relativt små trenser, typisk 3-4 cm i diameter. Det passer perfekt til vandring hvor trenserne blot skal sikre at stavene ikke glider for dybt i jorden eller ned mellem sten. Til vinterbrug, på sne, kan du til de fleste typer stave købe ekstra store trenser som giver bedre flydeevne og forhindrer staven i blot at synke til bunds i sneen.

Typisk leveres din nye vandrestav med spidser af slidstærk karbidstål. På de bedste stave kan spidserne, når de er slidt, nemt skiftes ved at skrue dem af stavenden. Ellers skal hele spidsen skiftes, typisk ved at varme limen op i kogende vand og trække hele spidsen af.

For at beskytte karbidstål spidserne, og dæmpe lyden når du går på asfalt, findes der gummidupper til montering over spidserne. De bedste versioner har en lille metalring indvendig som sikrer at karbidstålet ikke bare gnaver sig igennem gummiet.

Må jeg have mine vandrestave med i håndbagagen, når jeg flyver?
Brug gummidupper når du rejser med dine stave. Ud over at de ser mindre farlige ud, beskytter dupperne din rygsæk og øvrige grej.

Bemærk at der kan være forskel på spidsernes diameter fra model til model, du skal derfor sikre dig at dupperne sidder ordentligt fast. Gummidupperne kan også være fine til at beskytte din rygsæk, når du pakker stavene i denne.

Folde-, teleskop-, eller fast længde

Der findes, helt grundlæggende, tre typer stave.

  • fast længde, kan ikke klappes sammen
  • teleskop stave, kan justeres i længden
  • foldestave, fås både justerbare og i fast længde

Fast længde stave, som ikke kan klappes sammen, det absolut bedste valg hvis du alene vurderer ud fra vægt, stivhed og styrke. Fraværet af samlinger fjerner potentielt svage punktet og gør det muligt at holde vægten helt i bund.

Til gengæld bliver denne type stave, i lighed med skistave, en anelse komplicerede at rejse med. Her har du brug for stave som kan foldes sammen, her kommer teleskop- og foldestave ind i billedet.

2 gode eksempler på stave i fast længde er:

Ultimate Direction FK trekking poles, er super lækre og lette, men lidt svære at få fingrene i. Du kan se dem hos Ultimate Direction til $149.95

Til efteråret 2019 kommer Black Diamond med en lækker Distance Carbon stav i fast længde som også kunne være et godt valg.

Teleskopstave er bygget op af to eller flere rør som passer ind i hinanden og dermed kan skubbes sammen som et teleskop. Det betyder at de er meget justerbare i højden. Låsemekanismen er enten en klemme som presser på rørene udefra eller en ekspanderende klods som presser indefra.

Teleskopstavene er en ret stærk konstruktion på grund af de overlappende rør. Teleskopstave er velegnede hvis du gerne vil at stavene skal passe til de holdere som rygsæk producenterne har på deres rygsække, hvis du skal bruge stavene til at sætte en tarp eller telt op. Teleskopstave er ofte lidt billigere og lidt tungere end foldestave.

2 gode eksempler på teleskopstave er:

Fizan Compact, verdens letteste telskopstave på kun 316 gram for et sæt, finder du hos Eventyr Sport til 699,-

Black Diamond Trail Back, et sæt stærke slidere på 610 gram for sættet, finder du hos Fjeld og Fritid til 599,-

Foldestavene er ligesom teleskopstavene bygget op af flere seperate rør. Disse er, ligesom teltstænger, forsynet med samlinger som glider ind i hinanden og staven låses i samlet stand ved et træk på en indvendig snor. Hvis ikke snoren er helt stram kan der opstå slør i konstruktionen, det er derfor vigtigt at spænde efter indimellem.

Du skal vælge foldestave hvis det er vigtigt at stavene kan pakkes sammen til en meget kort længde, hvis du eks. skal have dem i håndbagagen. Det er min opfattelse at foldestave skaber færre løftede øjenbryn end teleskopstave. Dette gælder særligt i Sydeuropa hvor reglerne oftere skal diskuteres med sikkerhedspersonalet. Foldestavene er også meget anvendte af løbere som hurtigt vil kunne pakke stavene ind og ud.

2 gode eksempler på foldestave er:

Black Diamond Distance Carbon FLZ, verdens fedeste vandrestave på 360 gram for sættet, finder du hos Fjeld og Fritid til 1.350,-

Mountain King SkyRunner Carbon Trail Blaze, er vel nok verdens letteste foldestave. De er produceret i kulfiber og vægten lander ved lige over 200 gram for sættet. Du finder dem hos MyRaceKit i UK til € 120,-

Vandrestave som håndbagage?

Vandrestave som håndbagage, må jeg det? Det er et af de spørgsmål som popper op når jeg vejleder kunder på mit job. I takt med at flere og flere ønsker friheden ved ikke at skulle stå og vente ved bagagebåndet på en kort tur, opstår behovet for at kunne pakke alt grejet i håndbagagen, og altså dermed også vandrestavene. Jeg hjælper dig i denne artikel, efter bedste evne, til at finde rundt i de mildt sagt ikke særlig enkle regler på området.

Hvad med din kniv?

En anden dims som kan være svær at undvære på tur, er en kniv. Du vidste det formentlig ikke, men faktisk er det tilladt at medbringe en kniv i håndbagagen, blot skal bladets længde være under 6 cm. Du kan læse mere om reglerne i min anmeldelse af den lille trofaste foldekniv jeg altid har med på tur.

Spørgsmål, kommentarer eller feedback?

Har du spørgsmål eller kommentarer er du velkommen til at lægge en kommentar herunder eller ovre på facebook.

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *