Vandrestave som håndbagage, må jeg det?

Må jeg have mine vandrestave med i håndbagagen, når jeg flyver?

Vandrestave som håndbagage, må jeg det? Det er et af de mange spørgsmål som popper op når jeg i hverdagen vejleder kunder på min arbejdsplads. I takt med at flere og flere oplever friheden ved ikke at skulle stå og vente ved bagagebåndet på en kort tur, opstår behovet for at kunne pakke alt vandregrejet i håndbagagen, og altså dermed også vandrestavene.

Forord

Jeg arbejder til hverdag i en friluftsbutik hvorfor links til produkter i mange tilfælde går til webshoppen.

Jeg har tilsluttet mig The Outdoor Blogger Codex. Det betyder fuld transparens i forhold til eventuelle sponsorater, samarbejder med leverandører og deslige. Se på linket hvad The Outdoor Blogger Codex betyder for dig som læser.

MÅ JEG HAVE MINE VANDRESTAVE MED I HÅNDBAGAGEN, NÅR JEG FLYVER?
På turen til Korsika, hvor vi løb og vandrede den 200 km lange rute GR20 på 5 dage, var alting vægtoptimeret. Alting var pakket i vores lette løberygsække som var med i kabinen.

Vandrestave som håndbagage

Du står og skal til Spanien og vandre på Camino De Santiago, eller på den der fede trailløbetur i alperne. Vandrestavene er selvskrevne, og du vil faktisk allerhelst rejse med håndbagage for at gøre transitdelen så enkel som muligt. Så kommer spørgsmålet, må jeg medbringe mine vandrestave i flyets kabine?

Spørgsmålet er altså, helt enkelt:

“Må jeg have mine vandrestave med i håndbagagen når jeg flyver?”

Det klare svar er

Man skulle tro at der kunne gives et klart og enkelt svar på det helt enkle spørgsmål, og det kan der sådan set også. Svaret er et helt entydigt:

“Måske!”

Svaret er nemlig ikke helt så simpelt, fordi reglerne er forskellige verden over.

MÅ JEG HAVE MINE VANDRESTAVE MED I HÅNDBAGAGEN, NÅR JEG FLYVER?

Sådan er reglerne indenfor EU

Indenfor EU er reglerne for hvad der må medbringes i kabinen, overordnet, fastsat gennem EU Kommisionens Gennemførelsesforordning.

Det mundret navngivne dokument omhandler, de “detaljerede foranstaltninger til gennemførelse af de fælles grundlæggende normer for luftfartssikkerhed”, herunder hvad du må medbringe i kabinen.

Desværre er det sådan at de enkelte EU lande kan vedtage skærpede regler. Så selvom reglerne overordnet er lempelige, og du uden problemer kan flyve ud af Danmark med dine stave i håndbagagen, kan du altså ikke være 100% sikker på at du får lov at tage dem med i kabinen hjemover.

Jeg har spurgt Københavns Lufthavn hvordan de tolker reglerne, og her er svaret et klart ja, der er ingen problemer med at tage vandrestave med gennem sikkerhedskontrollen og ombord på flyet i håndbagagen.

Må jeg have mine vandrestave med i håndbagagen, når jeg flyver?
Københavns Lufthavne svarer meget hurtigt tilbage på min forespørgsel. Svaret er positivt, i overensstemmelse med de fælles Europæiske regler på området.

At emnet tillader lidt tolkning, minder svaret på det samme spørgsmål, fra Frankrigs største lufthavn om.

Må jeg have mine vandrestave med i håndbagagen, når jeg flyver?
Den store lufthavn i Paris, Charles De Gaulle, skelner mellem stave med skarpe spidser og dem uden. Det var ikke muligt at få en nærmere definition ud af dem.

Hvad siger TSA?

De amerikanske luftfartsmyndigheder er anderledes klare i spyttet. Her er det et klart nej til at medbringe vandrestave i kabinen, uanset type.

Direkte adspurgt på Twitter fik jeg hurtigt dette svar, og henvisning til de konkrete regler som du kan læse igennem her.

Må jeg have mine vandrestave med i håndbagagen, når jeg flyver?
Klart svar fra TSA i USA, Vandrestave, uanset type, skal placeres i den indchekkede bagage.

Best practice, hvad gør du?

Baseret på mine personlige og andres oplevelser med at medbringe vandrestave som håndbagage har jeg forfattet ovenstående. Her kommer mine egne best practice regler for emnet om hvilket der ikke gives helt klare svar.

Det er min opfattelse at foldestave skaber færre løftede øjenbryn end teleskopstave. Dette gælder særligt i Sydeuropa hvor reglerne oftere skal diskuteres med sikkerhedspersonalet.

Det hjælper at have gummidupper på stavspidserne. Ud over at de ser mindre “farlige” ud, så beskytter det også dit øvrige udstyr mod ridser og huller.

Må jeg have mine vandrestave med i håndbagagen, når jeg flyver?
Brug gummidupper når du rejser med dine stave. Ud over at de ser mindre farlige ud, beskytter dupperne din rygsæk og øvrige grej.

Pak, om muligt, dine vandrestave i rygsækken. Der vækker de mindst opsigt.

Tag høfligt snakken med sikkerhedspersonalet, hvis du orker det. Erfaringen viser, at afvisninger ofte gives på grund af uvidenhed, og at venlig insisteren og kendskab til reglerne ofte kan flytte afgørelsen. Hav evt. et link til reglerne på din smartphone så du nemt kan finde dem frem.

Jeg har personligt fløjet til og fra følgende lande med vandrestave i håndbagagen: Norge, Spanien (herunder Gran Canaria og Tenerife), Frankrig (herunder Korsika), England, Skotland, Tyskland, Schweiz, mfl.

Hvad med din kniv?

En anden dims som kan være svær at undvære på tur, er en kniv. Du vidste det formentlig ikke, men faktisk er det tilladt at medbringe en kniv i håndbagagen, blot skal bladets længde være under 6 cm. Du kan læse mere om reglerne i min anmeldelse af den lille trofaste foldekniv jeg altid har med på tur.

3 grunde til at du skal bruge vandrestave

Er du i tvivl om det der med stave overhovedet er noget for dig? I denne artikel får du 3 grunde til at du skal bruge vandrestave, samt lidt om materialer og valg af stave.

Spørgsmål, kommentarer eller feedback?

Har du spørgsmål eller kommentarer er du velkommen til at lægge en kommentar herunder eller ovre på facebook.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *