Fordelene ved at bruge vandre-/trekkingstave.
Der går hurtigt lidt religion i debatten for og imod brug af trekkingstave til vandring og løb. Nogle bruger stave med stor glæde og succes mens andre ikke kunne drømme om at blive spottet med sådan et sæt pinde i hånden. Modviljen bunder dog ofte i manglende forståelse for fordelene og eventuelt manglende træning i brugen – forkert brugte stave kan nemt føles som en hæmsko, mens rigtigt brugte stave giver flere fordele til både vandring og løb i svært terræn.
Først og fremmest så aflaster korrekt brug af stave både ryg, knæ og hofter og reducerer belastningen med cirka 9 kilo pr. skridt. Det er til at tage og føle på over et langt ultraløb eller en lang vandretur hvor det løber op i mange ton sparet belastning. Det er dog værd at notere at belastningen ikke forsvinder, men alene flyttes til armene hvorfor en vis træning med stave er en forudsætning for at det bliver en succes.
Sekundært giver brug af vandrestave en mere opret kropsholdning på når man vandrer eller løber opad i kuperet terræn hvor man uden stave vil have tendens til at bruge hænderne på lårene og dermed lukke overkroppen sammen. Med stavene åbnes overkroppen og derved lungerne op og åndedrættet bliver mindre anstrengt.
Sidst kan brugen af vandrestave hjælpe med balancen når man løber eller vandrer med tung rygsæk over uvejsomt terræn, ved krydsning af vandpassager og ved både løb og vandring nedad hvor trekkingstave kan aflaste især knæene med op til 25%.
Valg af vandre-/trekkingstave
Når man skal vælge vandrestave er det først og fremmest vigtigt at vælge den rigtige længde. Denne findes ved at holde om stavens håndtag med spidsen i jorden. Med den rigtige længde bør underarmen som udgangspunkt være så tæt på vandret som muligt, hvilket for de fleste betyder en stav på mellem 110 og 130 cm. Er man helt på bar bund kan man finde en cirka længde ved at gange sin højde med 0,68 og runde af til nærmeste 5 cm. Så har man et godt udgangspunkt og kan ud fra dette vælge, hvad som føles rigtigt med stavene i hænderne.
Herefter kan man kigge på en række faktorer som vægt, stivhed, materialevalg, foldesystem, komfort, pakvolumen og naturligvis pris. I cykelkredse er legenden Keith Bontrager kendt for citatet: ”Strong, Light, Cheap. Pick two!” Dette kan sagtens overføres til vandrestave hvor ethvert valg har en konsekvens på andre faktorer. Lad mig komme med et eksempel:
Vandrestave produceres typisk i enten aluminium eller kulfiber. Kulfiber er oftest en lettere og stivere løsning end aluminium, men på den anden side også en dyrere løsning. Samtidig er kulfiber også mindre robust end aluminium som kan klare flere tæsk og hvis man er heldig også rettes ud igen skulle man være så uheldig at få dem bukket undervejs.
Black Diamond Distance Carbon Z
Jeg har gennem de sidste måneder testet et sæt Distance Carbon Z stave fra Black Diamond grundigt igennem. Jeg har brugt dem til løb, fastpacking og reel fjeldvandring. Stavene er blandt de letteste jeg har prøvet og det uden at gå på kompromis med stivhed og funktion.
Funktionelt er Distance Carbon Z stavene er suverænt de stave jeg har prøvet som er hurtigst at folde ud og gøre klar til brug. Hold i håndtaget og træk med et fast tag nedad i den øverste del af staven. På grund af den koniske konstruktion i enderne af hvert segment glider hver del hurtigt ind over hinanden og staven låses i udfoldet position med et klik fra den lille låseknap lige under håndtaget.
På samme måde når staven skal foldes sammen, tryk låseknappen ind og træk segmenterne forsigtigt fra hinanden. Den plasticovertrukne kerne giver den løse stav en hvis struktur så det er nemt at folde den sammen og klikke trensen fast på det øverste segment så der er styr på delene.
Håndtaget i tæt EVA skum er ikke blandt de kraftigste hvilket passer perfekt til mine hænder. Udskårne ventileringsrevner giver et bedre greb i vådt vejr og ventilerer en smule i varmt vejr. Under det primære håndtag er en lille forlængelse som giver mulighed for at flytte hånden ned. På den måde kortes staven cirka 10 cm af ved stejle opstigninger og hvis man løber eller vandrer på langs af en skråning hvor det kan være en fordel med en kortere stav i den ene side. Toppen af håndtaget er fint afrundet så det er behageligt i hånden hvis man skulle ønske at holde der for at hjælpe med balancen ved nedstigninger.
Distance Carbon Z er tre sektions foldestave i kulfiber. De enkelte sektioner samles ved hjælp af en koniske ender som let glider ind i de modsatte åbninger når den plasticovertrukne kevlarstreng som løber igennem staven strammes op som nævnt ovenfor. De tre sektioner bevirker at stavene har en enormt kort paklængde på lige under 40 cm.
Den store fordel ved en kort paklængde ses hvis staven skal transporteres inden brug. En kort stav passer nemmere i eventuel håndbagage på flyet eller ned i kufferten.
Stroppen på Black Diamond Distance Carbon Z er den absolut tyndeste jeg har prøvet. Jeg var seriøst i tvivl om jeg ville savne den fastere støtte i de tykkere stropper på mine tidligere stave. Det har ikke været et problem. Jeg har derimod oplevet bedre ventilation fra den tynde strop ligesom den har generet mindre i ”gaflen” mellem tommel- og pegefinger på grund af tykkelsen. Stroppen justeres, atypisk, med en velcrolås uafhængigt af håndtaget hvor de fleste andre stropper justeres. Dette opleves hurtigt og effektivt i brug.
Spidserne er enten carbid eller gummi. Stavene leveres med gummispidser monteret. Dette fordi at man i en del amerikanske nationalparker ikke længere må benytte carbid spidser. Årsagen til dette er ganske enkelt slid af terrænet på de allermest befærdede spor. Gummispidserne kan også med fordel benyttes på asfalt hvor man godt kan blive en lille smule irriteret over den konstante klik lyd. Gummispidserne kan med et fast greb skrues ud og erstattes med carbid spidserne som er gemt i en lille lomme på den medfølgende velcrostrop. Husk at skrue spidserne godt til så de klikker hen over låsebølgerne og ikke kan skrue sig ud ved brug i terræn.
De faste smalle trenser med en diameter på kun 29mm er perfekte til all round brug i det meste terræn hvor de forhindrer at stavspidsen synker for dybt ned i underlaget. Til sne kommer de dog til kort, og her kunne det være en stor fordel at have muligheden for at skifte til en med en større diameter. Trenserne er udstyret med en udskæring som kan klikkes ind over øverste led når staven er foldet sammen, på den måde er der styr på staven og den kan let placeres i rygsækkens sidelomme, i en dedikeret stavholder eller bare transporteres i hånden. Jeg har ikke selv benyttet mig af muligheden for at bruge den medfølgende velcro rem, det har ganske enkelt ikke været nødvendigt.
Konklusion
Lette og stive, men absolut ikke billige stave som yderligere fylder næsten ingenting når de ikke er i brug – men det koster altså at lege med Formel 1 grej.
Positivt:
Lav vægt.
Rigtig god stivhed.
Lækkert håndtag og strop.
Hurtig at folde ud og pakke sammen.
Godt styr på staven sammenpakket tilstand.
Nemt at skifte mellem carbid og gummispids.
Negativt:
Relativt høj pris.
Carbon er mere skrøbeligt end aluminium.
Meget smal trense som ikke er anvendelig på sne.
Trenser kan ikke skiftes.
Disclaimer
Jeg har købt stavene med personale rabat fra Black Diamond gennem mit job hos Outdoor Rødovre ligesom jeg naturligvis sælger dem i butikken. Derfor har jeg naturligvis en vis interesse i at fremhæve de positive sider. Du kan så selv vurdere om anmeldelsen på den baggrund er troværdig. 😉
En tanke om “Black Diamond Distance Carbon Z trekkingstave – anmeldelse”