6 tips til rengøring af din væskeblære

6 tips til rengøring af din væskeblære

Et af de spørgsmål som går igen, både i min indboks og på diverse fora handler om hygiejne i forhold til den væskeblære som sidder i mange rygsække og løbeveste. Her får du mine 6 tips til rengøring af din væskeblære så du nemt og hurtigt holder den i form. De samme tips er naturligvis også gældende for de meget populære softflasker som er produceret i samme materialer.

6 tips til rengøring af din væskeblære eller softflasker

Denne artikel er ikke ment som en “life-saver” med tips som kan redde din helt smadrede og mugne væskeblære eller slange, køb en ny hvis du kommer i den situation. 

Forord

Jeg arbejder til hverdag i butikken Fjeld og Fritid hvorfor links til produkter i mange tilfælde går til danske butikker.

Jeg har tilsluttet mig The Outdoor Blogger Codex som betyder fuld transparens i forhold til eventuelle samarbejder med leverandører og deslige. Se på linket hvad The Outdoor Blogger Codex betyder for dig som læser.

Nu til sagens kerne, de 6 tips til rengøring af din væskeblære som jeg lovede dig ovenfor. Her kommer de.

Brug kun rent vand

For at gøre det nemt for dig selv bør du kun bruge rent vand i din væskeblære, og undgå energi- eller elektrolytdrikke. Disse indeholder i sagens natur sukker og andet som er genialt brændstof til bakterievækst. Rent vand gør det nemt at vedligeholde væskeblæren efter brug.

6 tips til rengøring af din væskeblære og slange

Skyl grundigt efter brug

Selv efter brug med rent vand er det en god ide at skylle væskeblæren, slangen især mundstykket igennem med vand. Det er umuligt at undgå at nogle af mundens, iøvrigt uskadelige, bakterier afsættes i mundstykket og suges med ned gennem slangen. Derfor skyller du det hele igennem efter brug.

Hurtig og nem desinfektion

Har du på fornemmelsen at kimtallet er lige lovligt højt i din væskeblære, så er det måske en ret god ide at lave en hurtig desinfektion inden brug. Der er mange løsninger som klor, bagepulver, kogende vand og selvfølgelig de dyre “autoriserede” rensetabletter fra producenterne selv. Jeg anbefaler at du dribler en tur i supermarkedet efter en tube gebisrensetabletter og bruger disse. Jeg har sådan en tube til cirka 25 kroner stående under køkkenvasken og bruger et par tabletter med et par deciliter vand til effektiv desinfektion af tvivlsomme væskeblærer.

6 tips til rengøring af din væskeblære - Steradent

Afkalkning

Måske er din væskeblære ikke fuld af bakterier, men ser lidt gul ud i materialet. Det er formentlig aflejret kalk som i sig selv ikke skader, men dels ser lidt ulækkert ud, og dels giver bakterier noget at sætte sig i. Jeg bruger almindelig klar husholdningseddike til at fjerne kalken og den gule farve.

6 tips til rengøring af din væskeblære - husholdningseddike

Husk at tørre grundigt

Når din væskeblære er ren og eventuelt desinficeret er det tid til at tørre den. En tør overflade giver dårlige vækstforhold for bakterier, så det er den rigtige løsning. Sørg for at få vandet ud af slangen og mundstykket også.

Fryseren er den hurtige løsning

Har du ikke helt tid til den store omgang, eller gider du bare ikke mellem træningsturene så er der en anden løsning som kan bruges. Smider du væskeblæren i fryseren nedsættes bakteriernes væksthastighed væsentligt og din væskeblære bliver mindre hurtigt klam. Husk dog at en tur i fryseren ikke er lig med desinfektion. Efterlader du lidt vand i blæren har du en isterning som kan holde vandet køligere længere på din næste træningstur.

BONUSTIP

Er din væskeblære så grundigt ulækker og klistret at opgaven forekommer uoverkommelig, så køb en ny. Udgiften er til at overse og den nye har måske smarte funktioner som lås på mundstykket eller hurtiglås på slangen så den kan blive i rygsækken.

Skvulper din væskeblære?

Måske er du en af dem som er ved at gå amok over skvulpen fra din væskeblære? Har du måske helt afskrevet brug af væskeblære på den konto? Det behøver du ikke, løsningen er simpel og gratis. Problemet skyldes at der er overskydende luft i væskeblæren, det skal ud. Det er nemmest af fjerne ved at vende væskeblæren på hovedet og presse den overskydende luft ud af slangen.

Efterskrift

Har du spørgsmål eller kommentarer er du velkommen til at lægge en kommentar herunder eller ovre på facebook.

Kender du nogen som kunne have gavn af denne artikel, er du naturligvis meget velkommen til at dele den. Tak! 🙂

Hvis du vil have flere af denne type artikler så kan du følge bloggen ovre på Facebook hvor jeg altid linker til artiklerne.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *