Osprey Exos 48 på Jotunheimen i Norge, september 2015

Anmeldelse af Osprey Exos 48 – letvægts vandrerygsæk

 

I efteråret 2015 havde jeg fornøjelsen af en uges vandring i den norske nationalpark Jotunheimen. Planen var 6 dages vandring med et par toppe iblandet. Terrænet i Jotunheimen er typisk norsk fjeldterræn med en god blanding af mere eller minde uvejsom sti. Til turen havde jeg brug for en ny rygsæk, og valget faldt på Osprey Exos 48 som jeg har solgt rigtig mange af i butikken, mest til håbefulde camino-vandrere. Nu følte jeg det var på tide at få den prøvet ordentligt af på en tur hvor der skulle medbringes både telt, kogegrej, sovegrej og mad til alle 6 dage. Jeg kan godt allerede nu afsløre at jeg på den uge nåede at blive rigtig glad for rygsækken som er fuld af lækre detaljer men stadig har en acceptabel lav vægt.

Forord

Jeg arbejder til hverdag i butikken Outdoor Rødovre hvorfor links til produkter i mange tilfælde går til webshoppen.

Jeg har tilsluttet mig The Outdoor Blogger Codex som betyder fuld transparens i forhold til eventuelle samarbejder med leverandører og deslige. Se på linket hvad The Outdoor Blogger Codex betyder for dig som læser.

Jeg har til denne artikel haft mulighed for at indkøbe Osprey Exos 48 til personalepris gennem mit job i Outdoor Rødovre.

På vej over et snefelt på Jotunheimen, september 2015 Foto: Niels Overgaard Blok
På vej over et snefelt på Jotunheimen, september 2015 Foto: Niels Overgaard Blok

Bæresystemet

Osprey Exos er med kun 1150 gram (str. M) på min køkkenvægt blandt de lettere rygsække, men til trods for det har den fortsat et formidabelt bæresystem med stor komfort. Dette er ofte det springende punkt på rygsækkene i den lettere genre, jeg har efterfølgende prøvet Bergans Rondane 65 som trods et større volumen kun er opgivet til 1250 gram men har er noget ringere bæresystem. En seriøs konkurrent til Exos 48 kunne være Expeds Lightning 60 som nok har et højere pakvolumen men fortsat er særdeles let.

Det super ventilerede hoftebælte ser ikke ud af meget når man første gang står med det mellem hænderne, men Ospreys ExoForm mesh tilpasser sig rigtig godt omkring hofterne uden at skride ud når det belastes med tung vægt i sækken. Hoftebæltet lukkes foran med et 40mm klikspænde, justeringen klares med glidespænder i begge sider, lækkert at klikspændet ikke behøver sidde hverken centreret eller helt ude i den ene side.

Bæresystemet på Exos 48 er fantastisk godt ventileret. Det gælder både ryg, hoftebælte og skulderremme.
Bæresystemet på Exos 48 er fantastisk godt ventileret. Det gælder både ryg, hoftebælte og skulderremme.

På samme måde er skulderremmene, som jo i praksis kun skal holde rygsækken i balance på ryggen, super godt ventilerede og virkelig komfortable – især i forhold til hvor relativt minimalistiske de er. Remmene til justering af længde, og brystremmen er i 15mm nylonwebbing, det ser småt ud, men holder. Det er værd at være opmærksom på at ryglængden på Exos 48, af vægthensyn, ikke er justerbar. I stedet kommer den i tre størrelser, S, M og L. Det er derfor vigtigt at prøve rygsækken med vægt i og sikre sig at skulderremmene passer når hoftebæltet sidder korrekt på hoftebenet.

For at holde vægten nede er brystremmen heller ikke trinløst justerbar i højden men ”knappes” ind i en af fire åbninger på hver side. Lukningen er et traditionelt klikspænde der samtidig indeholder en nødfløjte. Her stødte jeg på et af de få problemer jeg havde med rygsækken undervejs. Når jeg havde min håndholdte GPS i meshlommen på højre skulderrem skete det en enkelt gang om dagen at knappen som holder brystremmen arbejdede sig ud og den komplette brystrem derfor sad og dinglede i modsat side. Havde jeg ikke GPS i lommen oplevede jeg det ikke, så jeg tilskriver det at knappen glider uheldigt specifikt i øverste knaphul kombineret med GPS’en.

Den uheldige knap som bruges til højdejustering af brystremmen. Et effektivt og let system.
Den “uheldige” knap som bruges til højdejustering af brystremmen. Et effektivt og let system.

I ryggen er Exos 48 forsynet med et stramt udspændt net spændt ud over en aluminiumsramme, Osprey kalder det AirSpeed, som både giver en behagelig bærekomfort og en effektiv ventilation af ryggen som ellers altid er drivvåd af sved. Når jeg løber eller cykler (med andre rygsække bygget op på samme måde) føler jeg ikke at systemet har en reel effekt, faktisk var jeg inden afprøvningen indstillet på at det ikke ville fungere men mere var en marketing gimmick. Men jeg må erkende at til vandring hvor intensiteten er noget lavere kan ventilationen rent faktisk følge med og sikrer at jeg ikke er sjaskvåd på ryggen, det er en rar fornemmelse. Særligt når man går i sidevind kan man mærke effekten, faktisk indimellem så meget at det ligefrem køler på ryggen, en velkommen overraskelse.

Hovedrummet og låget

Jeg ved ikke helt hvilke litre Osprey måler med, men hovedrummet på Exos 48 virker generøst, altså stort på den fede måde. Fakta er at rygsæk producenterne opgør pakvolumen forskelligt, Osprey ligger klart til den konservative side og har dermed god plads i forhold til det oplyste. Vær i øvrigt opmærksom på at der er en smule forskel på volumen mellem str. S, M og L i Exos serien hvor str. M rammer de opgivne 48L. Hovedrummet er stort og reelt, der er ingen rumdeler som man ofte ser på rygsække i denne størrelse og opefter, men eftersom åbningen i bunden er sparet væk af hensyn til vægten, så kan det også være det samme. I hovedrummet kan jeg uden problemer få plads til et topersoners 4-sæson telt, en 3-sæson dunsovepose, ekstra tøj, kogegrej og mad til 6 dage på fjeldet. Det kræver lidt omtanke at pakke let og uden for meget redundans, men for mig er det en del af hyggen, at finde den helt rigtige sammensætning af grej til en given tur. Indvendig i hovedrummet findes en lomme med ophæng til væskeblære, men eftersom jeg ikke finder det praktisk at bruge en væskeblære i denne placering har jeg ikke prøvet det af. Jeg har dog svært ved at forestille mig at det skulle virke decideret dårligt, bortset fra behovet for at pakke rygsækken ud når blæren skal genfyldes, hvilket også er mit primære ankepunkt ved brug af væskeblære i både tur- og løberygsække.

Dedikeret lomme til væskeblære i ryggen af Exos 48. Ophæng med spændelås og udtag til slangen i begge sider af hovedrummet.
Dedikeret lomme til væskeblære i ryggen af Exos 48. Ophæng med spændelås og udtag til slangen i begge sider af hovedrummet.

Efter at have startet vandreturen i Jotunheimen med to dages konstant regn kan jeg konstatere at metervaren i Exos 48 er vandtæt, men at syningerne naturligvis ikke er tapede. Derfor kan det, udover at pakke kritiske stumper som sovepose og ekstra tøj i drybags, anbefales at fore rygsækken med en affaldssæk eller drybag i passende størrelse.

Syningerne på Exos 48 er ikke tapede og dermed ikke vandtætte. Den samlede vandafvisning i rygsækken er dog ganske overbevisende. Jeg anbefaler uanset, altid, at pakke kritiske stumper som sovepose og ekstra tøj vandtæt.
Syningerne på Exos 48 er ikke tapede og dermed ikke vandtætte. Den samlede vandafvisning i rygsækken er dog ganske overbevisende. Jeg anbefaler uanset, altid, at pakke kritiske stumper som sovepose og ekstra tøj vandtæt.

Hovedrummet lukkes på traditionel vis med en snøre i en løbegang og låses med en snørelås som er fastgjort på rygsækken så det er hurtigt at lukke og åbne. Over snørelåsen ligger en flap om vi kommer tilbage til om lidt.

Som på større vandrerygsække har Exos 48 også et helt traditionelt toplåg med en stor udvendig lomme på toppen og en meshlomme på indersiden, begge lukket med lynlås. Her undres jeg over at den udvendige lynlås er forsynet med en high-tech pulltab i formstøbt nylon mens den indvendige blot har et tarveligt stykke snor. Begge er indvendig foret med gult stof så det er nemt at finde småting som typisk stuves af vejen i dem. Jeg bruger den indvendige til mit vandfilter, førstehjælp, foliepose, toiletpapir, pandelampe og et par andre småting som det er rart at kunne komme hurtigt til. Det større rum på toppen rummer mit regntøj og skalluffer samt en lille vandtæt pose med min hue, halsedisse og liner handsker. Det er vigtigt for mig at tingene ligger samme sted hver gang så jeg ikke skal rode rygsækken igennem for at finde en stump. Toprummet har i øvrigt en lille clips til at sikre en nøgle hvis det behov skulle opstå.

Lækre pulltabs som også er til at få fat i med våde kolde fingre. Bortset fra på meshlommen indvendig i låget som er udstyret med en tarvelig stump snor.
Lækre pulltabs som også er til at få fat i med våde kolde fingre. Bortset fra på meshlommen indvendig i låget som er udstyret med en tarvelig stump snor.

Toplåget kan justeres op og ned for at give mulighed for at pakke ekstra under låget. Modsat andre rygsække sker dette ikke udelukkende med remme og spænder, for at spare vægt har Osprey i stedet monteret en art kroge på låget som hægter i en af tre løkker på hver side af hovedrummet. En vægtbesparende og stabil løsning som jeg blev rigtig glad for. Undervejs på vandringen spiser man sig lettere og maden fylder mindre i rygsækken, så er det rart at kunne trække låget med ned. Det undrer mig blot at man ikke har kørt detaljen helt igennem, men i stedet valgt en tynd 5mm webbingstrop med glidespænde i midten.

Højdejustering af låget på Exos 48 er minimalistisk men fuldt funktionelt i tre højder.
Højdejustering af låget på Exos 48 er minimalistisk men fuldt funktionelt i tre højder.

Har du ikke behov for helt så meget plads, eller vil du lige skære hurtige 105 gram af rygsækkens totalvægt kan du på 10 sekunder fjerne låget. Denne manøvre bringer flappen som jeg nævnte længere oppe i spil fordi den så lukker tæt over snorelukningen og klipses i de justerbare klikspænder på fronten. En lækker løsning til de dage hvor der skal knapt så meget med. Jeg efterlod låget i teltet på turens to topture fordi bagagemængden her var minimal.

Det rummelige låg på Exos 48 har både indvendig og udvendig lomme. God plads til det udstyr som skal være tæt ved hånden.
Det rummelige låg på Exos 48 har både indvendig og udvendig lomme. God plads til det udstyr som skal være tæt ved hånden.

Her stødte jeg på et af de få problemer jeg havde med rygsækken undervejs. Når jeg havde min håndholdte GPS i meshlommen på højre skulderrem skete det en enkelt gang om dagen at knappen som holder brystremmen arbejdede sig ud og den komplette brystrem derfor sad og dinglede i modsat side. Havde jeg ikke GPS i lommen oplevede jeg det ikke, så jeg tilskriver det at knappen glider uheldigt specifikt i øverste knaphul kombineret med GPS’en.

Skulderremmenes lommer læsset godt op med Garmn GPSmap 64ST i højre side og dagens affald i venstre side. Lommerne er utroligt strækbare.
Skulderremmenes lommer læsset godt op med Garmn GPSmap 64ST i højre side og dagens affald i venstre side. Lommerne er utroligt strækbare.

Udvendige lommer, kompression og påspænding

Udvendig har Exos 48 en stribe gode lommer til opbevaring af det grej man vil have hurtig adgang til undervejs, som ikke kan være i rygsækken eller måske er så vådt at det ikke skal ned i hovedrummet. Først og fremmest er der på hver side af hoftebæltet en rimmelig lomme i mesh med lynlås lukning. Osprey bruger en mesh som kan strække sig 200% hvilket betyder at lommerne kan trækkes umanerligt meget ud af form og stadig lukkes. Jeg bruger de her lommer til dagens snacks, ”frokost” og til min foldekop som er rar at kunne hive frem når man krydser et vandløb. Når man vandrer over trægrænsen i Sverige og Norge er det oftest sikkert at drikke vandet direkte fra vandløbene man passerer hvilket sænker den vægt det er nødvendig at slæbe på fordi drikkeflaskerne blot kan være tomme og så fyldes når det er tid til at slå lejr. Det er en fed følelse at stoppe ved et vandløb, hive foldekoppen frem, drikke så meget man gider og så fortsætte vandringen. Det bliver jeg aldrig træt af!
På samme måde er der på hver skulderstrop en, ved første øjekast, uanseelig meshlomme. Ved nærmere efterprøvning kan jeg dog faktisk have min knyttede hånd, eller et æble i dem, så højre side sluger uden problemer min GPS mens den venstre er dedikeret til affald fra dagens snacks og de småting man finder undervejs.

To gange Osprey i Visdalen på Jotunheimen. Foto: Niels Overgaard Blok
To gange Osprey i Visdalen på Jotunheimen. Foto: Niels Overgaard Blok

På begge sider af hovedrummet er der i bunden ligeledes store meshlommer i samme type 200% strækbart materiale. Jeg havde som udgangspunkt to ½ liter PET flasker i den højre og mine stave i den venstre. På en del af turen havde jeg dog moset en turmakkers tomandstelt ned i den højre lomme uden problemer. Lommerne er dybe nok til at en ½ liters PET flaske forsvinder helt sådan at risikoen for at tabe noget fra dem er til at overse, men til gengæld med en smart åbning fremad som giver mulighed for at fiske en drikkeflaske frem undervejs uden at skulle stoppe. Godt tænkt!

Meshlommerne på siden af Exos 48 rummer nemt to 1/2 liter flasker, det er enkelt at få adgang til dem selv med rygsækken på.
Meshlommerne på siden af Exos 48 rummer nemt to 1/2 liter flasker, det er enkelt at få adgang til dem selv med rygsækken på.

Længst væk fra ryggen, på bagsiden af rygsækken findes den sidste lomme, en enorm meshlomme i samme metervare som de øvrige. Den er oplagt til et vådt oversejl fra teltet, eller det våde skaltøj når regnen ophører. Det meste af tiden var det dog bare her at mit billige siddeunderlag af Biltema boede, så det var nemt af hive frem i en pause for at undgå våd og kold buksebag. Under hovedrummet er der mulighed for udvendig påspænding af eks. et liggeunderlag, telt eller andet grej ved hjælp af en tynd 7mm rem. Jeg er dog ikke fan af at have en masse til at rode udvendig på sækken, så den mulighed har jeg ikke benyttet mig af.

Krydsning af vandløb kræver koncentration, og en rygsæk som sidder stabilt på ryggen. Foto: Niels Overgaard Blok
Krydsning af vandløb kræver koncentration, og en rygsæk som sidder stabilt på ryggen. Foto: Niels Overgaard Blok

Samme 7mm remtype benyttes i øvrigt til kompressionssystemet som sidder placeret i Z på begge sider at hovedrummet. Man kan frit vælge om kompressionsremmen skal løbe indenfor eller uden på sidelommerne. Jeg besluttede allerede da jeg pakkede rygsækken at jeg ville have uhindret adgang til meshlommerne så begge remme blev flyttet indvendig i lommen. Midt på hver side sidder et par o-ringe som kompressionsremmen kører igennem. Deres funktion er at låse remmen sådan at top og bund at rygsækken teoretisk kan komprimeres forskelligt. Dette system er jeg ikke en stor fan af, så jeg har i stedet trukket remmen uden om låsefunktionen så trykket fra kompressionen fordeles lige på hele sækken når den spændes.

Systemet med låseringene sikrer at kompressionen kan justeres individuelt for top og bund i rygsækken. Jeg foretrækker en lineær kompression og har blot trukket remmen igennem begge o-ringe.
Systemet med låseringene sikrer at kompressionen kan justeres individuelt for top og bund i rygsækken. Jeg foretrækker en lineær kompression og har blot trukket remmen igennem begge o-ringe.

Flere detaljer

Selvom Exos 48 er placeret i kategorien for letvægtsrygsække er den spækket med gode detaljer og til sidst er det værd at nævne Stow-on-the-Go systemet til opbevaring af, primært, teleskop vandrestave når de ikke er i brug. Når jeg skriver primært, så er det fordi at mine foldestave er for korte til at systemet fungerer ordentligt, så jeg har ikke testet det af i praksis. Systemet er i al sin geniale enkelthed en justerbar elastikstrop i bunden af venstre skulderrem til toppen af stavene og en fast elastikstrop i bunden af hovedrummets venstre side. Her sidder stavene stuvet effektivt af vejen men fortsat hurtigt tilgængelige.

Stow-on-the-Go systemet på Exos 48 gør det hurtigt og enkelt at pakke vandrestavene væk når de ikke er i brug. Systemet fungerer bedst med teleskopstave.
Stow-on-the-Go systemet på Exos 48 gør det hurtigt og enkelt at pakke vandrestavene væk når de ikke er i brug. Systemet fungerer bedst med teleskopstave.

I hvert hjørne af den store meshlomme på bagsiden af rygsækken sidder der en webbingløkke som tillader påspænding af yderligere udstyr. Jeg er dog som nævnt ovenfor ikke stor fan af at have alt muligt hængende uden på sækken og dingle. Det hænger ofte fast i bevoksning på de mest ubelejlige tidspunkter og ødelægger balancen i rygsækken. Men altså, hvis man insisterer på at have køkkenvask og opvaskebalje med på tur så kan det passende spændes fast her.
Osprey laver grej til selv de største udfordringer, og derfor har Exos 48 også en grejløkke dedikeret til isøksen som er relevant ved krydsning af bræer og færdsel på snedækkede bjergkamme et al. Jeg havde ikke isøkse med til Norge og kan derfor ikke sige om den virker i praksis, men teknikken er gennemprøvet på mange andre rygsække. Jeg ser frem til et eventyr som involverer en isøkse monteret på min rygsæk.

Der er masser af muligheder for at spænde ekstra stumper på rygsækken. Her er det min Tempe, en ekstern temperatur sensor fra Garmin, som via ANT+ protokollen trådløst sender data om aktuel samt døgnets max og min temperatur til kompatible GPS enheder.
Der er masser af muligheder for at spænde ekstra stumper på rygsækken. Her er det min Tempe, en ekstern temperatur sensor fra Garmin, som via ANT+ protokollen trådløst sender data om aktuel samt døgnets max og min temperatur til kompatible GPS enheder.

Konklusion

Som det nok fremgår af ovenstående er jeg svært begejstret for Exos 48. Den har leveret på alle fronter og det er få ”mislyde” jeg har kunnet fremtvinge – nogle af disse kan endda tilskrives personlige præferencer eller min egen særhed. Det er ikke den absolut letteste rygsæk i segmentet, men de mange features, heriblandt det ventilerede rygstykke gør at vægten er fuldt acceptabel. Jeg anbefaler uden tøven rygsækken hvis du kan finde ud af at begrænse din pakkeliste. Jeg har båret 18-19 kilo i den i et par dage uden problemer, men er gladest hvis den kommer under 16 kilo.

Positivt

Lav vægt
Godt bæresystem med effektiv udluftning
Mulighed for at fjerne toplåget
Super fleksible lommer i 200% stræk mesh
Meget vandafvisende konstruktion

Negativt

Højdejusteringsknap på brystrem smuttede flere gang ud af sin plads

Disclaimer: Jeg har ikke betalt fuld pris på rygsækken. Via mit job i Outdoor Rødovre har jeg indkøbt denne model til personalepris. Min vurdering er dog givet ud fra den, i mine øjne, ganske rimelige normalpris.

7 tanker om “Anmeldelse af Osprey Exos 48 – letvægts vandrerygsæk”

 1. Hej Knut,
  Jeg har på baggrund af din anmeldelse købt denne rygsæk og skal prøve den om et par dage.
  Hvilken drybag anbefaler du som passer bedst i størrelse og pasform? Vil gerne have en som jeg kan smide indeni som et bedre alternativ til en skraldesæk.

  Mvh Claus

  1. Claus, Osprey kommer senere på året med nogle rigtig fede pack liners som er formet til at ligge i rygsækken og ellers fungerer som en drybag i den rigtige størrelse. Det er et godt bud.

 2. Hej Knut.

  Tusinde tak for at du har anmeldt Exos 48! Jeg købte vandrerygsækken i sidste uge på baggrund af din test og har i weekenden været på vandretur i Norge. Rygsækken var utrolig komfortabel og overraskende let (i forhold til min gamle Osprey vandrerygsæk).

  Mvh.
  Marius

 3. Hej Knut

  Tak for din fine anmeldelse. Jeg selv har nogle skavanker med ryggen plus jeg har en kort ryg. Hvordan tænker du, at tasken vil passe mig? Jeg ved godt, at din anmeldelse er lidt gammel, men jeg kan stadig finde tasken på bud. Jeg har læst en guide om vandrerygsække; https://outdoorseason.dk/vandrerygsaek-guide/ og kan bare se, at du påpeger flere af de samme gode ting 🤓
  På forhånd tak
  //Jacob

  1. Det er jo svært at vide om den vil fungere med dine skavanker. Men jeg synes den er virkelig komfortabel, på min korte ryg.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *