Gravel bar på Yukon River

Asivik gummistøvler – anmeldelse

Da jeg i sommer var tre uger i Canada, for at padle Yukon River mellem Whitehorse og Dawson City, medbragte jeg et par Asivik gummistøvler i bagagen.

Forord

Jeg arbejder til hverdag i friluftsbutikken Outdoor Rødovre, hvorfor links til produkter i mange tilfælde går til webshoppen.

Jeg har tilsluttet mig The Outdoor Blogger Codex. Det betyder fuld transparens i forhold til eventuelle sponsorater, samarbejder med leverandører og deslige. Se på linket hvad The Outdoor Blogger Codex betyder for dig som læser.

Til Yukon turen og denne artikel, har jeg indkøbt Asivik gummistøvler hos Spejder Sport i Rødovre.

Frokost på bredden af Yukon River, praktiske gummistøvler når vejret er ustadigt.
“https://www.utmedknut.dk/wp-content/uploads/2018/09/img_8428.jpg”> Frokost på bredden af Yukon River, praktiske gummistøvler når vejret er ustadigt.[/captio

Gummistøvler til kano og turbrug?

Nu sidder du måske og tænker: “Gummistøvler og friluftsliv, hvad har det med hinanden at gøre?

Jeg har ikke brugt gummistøvler til friluftsliv, med undtagelse af jagt og fiskeri, siden min barndom. I 70’erne og 80’erne foregik det meste af mit friluftsliv faktisk, i høje grønne røjsere.

På turen ned af Yukon River, 700 kilometer mellem Whitehorse og Dawson City, vidste jeg at der ville blive mange timer i lejr undervejs og mange ind- og udstigninger af kanoen på tvivlsomt underlag. Derfor besluttede jeg meget tidligt i min planlægning, at tage gummistøvler med.

Ikke jagt- eller fiske gummistøvler

De Tretron Sarek gummistøvler som allerede er i grejskabet var, ved lidt reflektion, ikke det rigtige valg. De er høje, tunge og stive – beregnet til vandring.

Jagten gik ind på et par gummistøvler med de rigtige egenskaber til en 2 ugers kanotur, langt fra civilisationen. Støvlerne skulle være relativt lave og gerne forholdsvis brede i skaftet for at lette ind- og udstigning. Dette var både relevant for brug i lejren, men i særdeleshed for at de skulle være nemme at sparke af, hvis vi mod forventning skulle kæntre kanoen. Samtidig ville jeg gerne have en rimelig let støvle, og sidst var det vigtigt for mig at den kunne passe min brede forfod.

Asivik gummistøvler

Spejder Sport beskriver Asivik gummistøvlen således:

“Klassisk sejlergummistøvle, der med sin skridsikre gummisål og god plads til et par varme uldsokker er perfekt til alle former for brug ved vandet.”

Jeg cyklede forbi den lokale butik og fik fødderne i et par. Det gik nemt, på grund af det brede skaft. For at få plads til mine brede fødder og et par varme strømper, måtte jeg gå et nummer op, til størrelse 43, som så også sad perfekt.

Den gode pasform udmøntede sig i at støvlen sad fast over vristen, så den ikke “slubrede” mærkbart ved gang, men uden at klemme foden i hverken højde eller bredde.

Gummistøvler, Asivik

Tekniske detaljer

Materiale, overdel: Naturgummi

Materiale, sål: Naturgummi

Indlægssål: 4mm EVA

Længde indlægssål: 28,5 cm, str. 43

Vægt:  1.566 gram, str. 43 (kontrolvejet)

Pris: 250,-

Yukon River i gummistøvler

Gummistøvlen fra Asivik er skabt til sejlads. Det bløde naturgummi gør at støvlen sidder behageligt på foden, uden at klemme. Støvlens brede skaft gør det nemt at få støvlen på og af.

Sålen er ligeledes fremstillet i naturgummi. Den har et mønster som gør at den står solidt fast på glatte overflader, for eksempel den våde bund i en kano. Samtidig er rillerne forholdsvis lave, det gør at sålen ikke holder særligt meget vand, og det er nemt at ryste vandet af støvlen inden man træder ind i kanoen. Det lave mønster betyder også at Asivik gummistøvlerne ikke samler mudder af betydning. Det er vigtigt fordi mange indstigninger i kanoen foregår i noget som vel bedst kan beskrives som smat, aflejret silt fra flodens løb gennem terrænet.

Gummistøvler, Asivik

Den 4mm tykke indlægssål giver, sammen med de kraftige strømper jeg valgte at bruge det meste af tiden, en kærkommen isolering mod det kolde flodvand. I løbet af de 8-10 timer vi hver dag var på vandet, kunne kulden ellers nemt krybe op gennem sålerne, på eks. løbesko eller tilsvarende fodtøj.

Skaftets længde var perfekt til ind- og udstigning af kanoen, fiskeri langs bredden, optankning af drikkeflasker i vandkanten og lejrliv i både regn- og dugvåd vegetation.

Konklusion

To uger på vandet, med utallige ind- og udstigninger af kanoen, samt lejrliv på øer af mere eller mindre fast beskaffenhed, har i den grad overbevist mig om fordelene ved at vælge gummistøvler til en tur som denne. Samtidig fik jeg bekræftet at Asivik gummistøvler leverer varen og er et særdeles brugbart valg på tur.

capCAP fra Humangear. Rensning af vand er bare nemmere når flaskens åbning er stor. Her filtrerer jeg vand fra mit Sawyer Mini filter i min Nathan Bigshot flaske som fungerer efter samme princip som en Nalgene Widemouth med capCAP låg.

Jeg havde hele turen tørre og lune fødder, naturligvis med behørig udluftning, og hensyntagen til vanddybder langs floden. Samtidig var gummistøvlerne nemme at stikke i, når man som jeg er medlem af natpisserne klub, og altså skal ud af teltet minimum en gang i løbet af  natten.

Ud over gummistøvler medbragte jeg også et par trailløbesko fra Inov-8, mine trofaste Roclite 305. Det gjorde jeg, både som sikkerhed, men også for variationens skyld. En lun eftermiddag i solen på en gravel bar, midt i Yukon River, bliver hurtigt for varmt i gummistøvler.

Vedligeholdelse

Støvlen bør jævnligt behandles med silikone eller tilsvarende, hvis gummiet ikke skal tørre ud. Udtørret gummi sprækker og flækker – det er ikke nogen fordel i forhold til støvlens vandtæthed.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *