Den nye fënix 5 familie fra Garmin består af modellerne 5S, 5 og 5X.

Garmin fënix 5 familien – nyt grej til nørderne

Garmin har på den internationale elektronikmesse CES i Las Vegas annonceret seneste model i deres populære serie af GPS ure. Den “lille” nye, eller rettere de nye små, der er nemlig tale om trillinger kommer til at hedde fënix 5S,  fënix 5 og fënix 5X.

fënix 5S,  fënix 5 og fënix 5X

I erkendelse af at det ikke kun er mænd med store håndled som har behov for de funktioner som fënix serien tilbyder har Garmin udvidet programmet som lancerer hele tre grundmodeller som alle hedder fënix 5.

Den nye fënix 5 familie fra Garmin består af modellerne 5S, 5 og 5X.
Den nye fënix 5 familie fra Garmin består af modellerne 5S, 5 og 5X.

fënix 5S,  fënix 5 og fënix 5X differentierer sig blandt andet på fysisk størrelse, batterilevetid, mulighed for wifi forbindelse til up- og download af data, mulighed for kortmateriale på skærmen og navigationsmuligheder. Alle modeller har Garmins Elevate optiske pulsmåler indbygget.

De store nyheder i overskriftsform

Jeg ved det godt, du gider ikke sidde og læse mange sider om de nye fënix ure. Faktisk vil du bare vide hvilke opdateringer der er kommet så du hurtigt kan vurdere om du skal skille dig af med dit eksisterende Garmin fënix 3, Suunto Ambit 3 eller Spartan og begynde at spare op til et nyt ur. Kort sagt, baseret på den tilgængelige information, så kan du godt se at komme i gang!

 • Ny og forbedret UltraTrac funktion op til 50 timer (5S) og 100 timer (5/5X)
 • Support for både ANT+ og  Bluetooth sensorer
 • Quick-Fit remme som gør det hurtigere at skifte mellem forskellige remme – eks. siliconerem til træning og læder til daglig brug.
 • Højere opløsning på skærmen
 • Ny Performance Widget med alle relevante træningsinformationer
 • Nye måle parametre med Trænings Status, Trænings belastning og Training Effect 2.0
 • Understøtter Strava Live segmenter
 • Avancerede “Dynamics” funktioner for både løb, cykling og svømning
 • GroupLiveTrack – hold styr på træningskammeraterne
 • Forudindlæste topo kort og cykelkort for Europa samt internationale golfbaner. (kun fënix 5X)
 • Opdateret Elevate™ optisk pulsmåler med minimal forhøjning på bagsiden af uret.
 • Bedre batteritid og højere præcision i Ultratrac.

Forskellene på de enkelte modeller

Den nye serie kommer i tre modeller, fënix 5S,  fënix 5 og fënix 5X , som differentierer sig blandt andet på fysisk størrelse, batterilevetid, mulighed for wifi forbindelse til up- og download af data, mulighed for kortmateriale på skærmen og navigationsmuligheder. Men hvilken model passer til dig og dine behov? Herunder lister jeg de væsentligste forskelle så du kan vurdere hvor dine sparepenge skal lægges.

fënix 5S

Lillebroderen, eller lillesøsteren, i den nye fënix familie er 5S modellen. Det er ikke fordi den mangler funktioner i forhold til de to større modeller, men de fysiske dimensioner er noget slankere og den vil derfor nok passe bedre på et typisk kvindehåndled end de foregående modeller i serien.

fënix 5S måler kun 42mm i diameter hvilket er 9,5mm mindre end fënix 3. Den har på samme måde slanket sig på tykkelsen hvor den med sine 14,5mm er hele 1,5mm tyndere end forgængeren. Vægten lander på 67 gram hvilket er lettere end fënix 3 og Suunto Spartan.

Data på Garmin fënix 5S, diameter, tykkelse og opløsning

Skærmopløsningen er den samme som på fënix 3, men kvaliteten af skærmbilledet ser ud til at blive bedre.

Batterilevetiden er et af de områder hvor fënix 5S kommer lidt til kort i forhold til de to større modeller. De første data siger:

14 timer med GPS (forvent lidt kortere levetid med GPS+GLONASS)

5o timer i Ultratrac

9 dage som smartwatch med aktivitetstracker og Bluetooth

fënix 5

Midt i familien har vi fënix 5 som er den model jeg forventer at Garmin kommer til at sælge absolut flest af. Den har samme funktioner som lillesøsteren og er med sine 47mm i diameter hele 4,5mm mindre end fënix 3. Tykkelsen på 15,5mm giver den en halv mm fordel i forhold til fënix 3, målbart, men næppe mærkbart. Vægten på 85 gram er 3 gram mere end fënix 3.

fenix5sammenligning

Skærmopløsningen har fået et nøk opad og du får nu hele 240×240 pixel at arbejde med på en 1,2″ skærm.

På batterisiden er fënix 5 på papiret rigtig godt med og leverer flotte tal. Det skal blive spændende at efterprøve i praksis.

24 timer med GPS (forvent lidt kortere levetid med GPS+GLONASS)

100 timer i Ultratrac

14 dage som smartwatch med aktivitetstracker og Bluetooth

fënix 5X

Topmodellen i familien hedder fënix 5X og er det fysisk største af de tre nye modeller. Modellen trækker funktionsmæssigt tråde tilbage til modellen epix som vist aldrig rigtig blev en kommerciel succes, men har fënix udseende hvilket nok skal gøre sit til at gøre det langt mere populært end epix.

Ud over alle de samme funktioner som fënix 5S og fënix 5 leverer fënix 5X det som mange går og sukker efter: navigation på kort direkte på urets skærm.

fenix5xsammenligning

Med en diameter på 51mm og en tykkelse på 17mm er det stort set samme størelse som fënix 3 der i dag sidder på rigtig mange håndled. Kun tykkelsen er marginalt større, og den 1mm er ikke noget som vil mærkes i praksis. Med 87 gram på vægten er det også seriens tungeste ur.

Skærmopløsningen har fået et nøk opad og du får nu hele 240×240 pixel at arbejde med på en 1,2″ skærm.

På batterisiden er fënix 5X ligesom fënix 5 på papiret rigtig godt med og leverer flotte tal. Det skal blive spændende at efterprøve i praksis om tallene holder.

20 timer med GPS (forvent lidt kortere levetid med GPS+GLONASS)

70 timer i Ultratrac

14 dage som smartwatch med aktivitetstracker og Bluetooth

Fënix 5X har 16Gb intern hukommelse til kortmateriale og andre godter. Det kommer preloaded med Topo Active Europe og Cycling Map Europe som begge kan autoberegne ruter.

Rundturs-rutevejledning giver løbere og cyklister mulighed for at oprette ruter for en given distance, eksempelvis en hurtig 30 km cykeltur eller en rolig 5 km løbetur.

Desuden er der avancerede golffunktioner og adgang til banekort over 40.000 internationale golfbaner. Kortoplevelsen er optimeret til den noget mindre skærm, hvilket skal blive rigtig spændende at teste.

Nye avancerede træningsanalyse funktioner

Den nye fënix familie leverer traditionen tro en række avancerede nyheder til træningsanalyse. Det er ikke funktioner jeg selv lægger særligt meget vægt på, men det er klart med til at differentiere fënix serien fra billigere ure.

 • Performance Widget – giver adgang til “Trænings status”, VO2 max, “Trænings belastning”, “Restitution”, FTP, Laktat grænse, og gæt på løbstider på klassiske distancer.

Trænings belastning: din træningsbelastning over de seneste 7 dage i grafisk opsætning – måler belastningen individuelt på forskellige aktivitetstyper. Analysen er baseret på EPOC data og værdierne kan følges på Garmin Connect. trainingloadTrænings status: giver mulighed for at følge med i hvor effektiv og målrettet din træning er nu og hen over tid. Du får en karakter for om din træning er i forfald, er uproduktiv, produktiv, overtræning, eller vedligeholdende.

Traningsstatus analyserer tidligere træningsdata, din nuværende træningsbelastning, variationer i træningsbelastning og variationer i dit formniveau (Vo2max) for at beregne karakteren.

Din nuværende træningstatus kan ses på uret og trends over tid kan ses på Garmin Connect.

trainingstatus

 

 

Training Effect 2.0 (TE)

På nuværende ure som fënix 3, Forerunner 735XT et al måles kun på den aerobe træningseffekt hvilket kan give ikke helt retvisende tal ved bestemte træningsformer.

For at få det fulde billede er vi også nødt til at måle på den anaerobe træningseffekt som aktiveres ved høj intensitet.

Training Effect 2.0 giver en score for både den aerobe træning som forbedrer udholdenheden og den anaerobe træning som forbedrer ydeevnen på toppen.

trainingeffect20

QuickFit – skift remmen på et øjeblik

På alle tidligere modeller fra Garmin har det i større eller mindre grad krævet specialværktøj at skifte remmen. Med QuickFit bliver det på fënix 5 nemt og hurtigt at skifte mellem eks. en siliconerem til træning og en læderrem til hverdagsbrug. Remmen clipses simpelthen af og på men sidder vurderet ud fra billedmaterialet stadig rigtig godt fast på uret.

Det er iøvrigt værd at bemærke at fënix 5S,  fënix 5 og fënix 5X leveres med remme i forskellig bredde for at passe visuelt til urkassens størrelse.

fënix 5S – 20mm, silicone eller ruskind

fënix 5 – 22mm, silicone, læder eller stål

fënix 5X – 26mm (som fënix 3), silicone, læder eller stål

fënix 5S, fënix 5 og fënix 5X QuickFit ur remme

Det er også værd at bemærke at læder remmen på fënix 3 egner sig udemærket til selv sveddryppende træning. Jeg har ihvertfald ikke nogen problemer med min og jeg ved at en fënix 3 med læderrem har gennemført Badwater Ultra i Death Valley.

QuickFit remmene til fënix 5X passer iøvrigt til fënix 3.

Smart watch funktioner

Mens fënix 2 var det første ABC+GPS ur som leverede funktionelle smart watch funktioner blev det yderligere forfinet i fënix 3 og der bygges videre på fundamentet i fënix 5 serien.

smart watch funktioner i fënix 5S, fënix 5 og fënix 5X

 • information om tekstbeskeder, telefonopkald, emails, og notifikationer fra sociale medier styret fra notifikationscentret på din kompatible smartphone.
 • nye udvidede muligheder for at styre musik på telefonen via uret.
 • Connect IQ udvidelser som “find bil”, “find telefon”, “hurtigsvar” og “hurtigkald”.
 • Fjernkontrol af VIRB action kamera.
 • Kompatibel med iOS og Android.

Aktivitets tracker

I lighed med fënix 3, de fleste nyere Forerunner ure, hele Vivoserien og et hav af andre produkter fra Apple, FitBit et al kan fënix 5 urene også overvåge din ikke sports relaterede daglige aktivitet:

 • måler antal skridt, distance og forbrændte kalorier.
 • optisk pulsmåling overvåger pulsen døgnet rundt.
 • måler intensitets minutter.
 • måler antal etager du går i dagligdagen.
 • måler og analyserer din søvn på Garmin Connect.
 • TrueUp funtionalitet sikrer opdaterede data også selvom du skifter mellem flere Garmin enheder. Måske går du med en VivoActive til daglig og træner med dit fënix 5 – Garmin Connect brugerTrueUp til at samkøre data fra de to enheder så du får et samlet tal – læs mere i min artikel om TrueUp her.

Navigation og klassiske GPS dyder

fënix 5 familien bringer mange af de klassiske GPS dyder tilbage i sportsuret, noget vi er mange som har længtes efter.

Navigationsfunktionen minder om den på Edge 25 med indikationer for når en rute skifter retning.

Andre funktioner som dukker op igen er satellit siden (med overblik over hvor mange og hvilke satellitter uret kan se), navigationsalarmer, Sight‘N Go, projicering af waypoints, solopgang og solnedgang m.fl.

Via Connect IQ kan apps som område opmåling, jagt/fiske-, tidevands-, og sol/måne kalendre downloades.

Grouptrack

Hold øje med dine træningskammerater når I er på tur. Du kan få data for hvor langt de er væk, hvor de er og hvor hurtigt de bevæger sig. Perfekt til cykel eller skituren.

Connect IQ 2.2

Garmins Connect IQ platform tilbyder brugeren et væld af muligheder for at tilpasse uret med apps, urskiver, widgets og særlige datafelter.

Jeg fastholder dog min skepsis i den retning og anbefaler forsigtighed ved download af en del af det skrammel som findes i Connect IQ “butikken”. Mange af de fejl som jeg har set på andres fënix 3 ure kan direkte henføres til en nyligt downloaded app, widget, datafelt eller urskive som suger ekstraordinært meget strøm eller på anden måde konflikter med urets kernefunktioner.

Så selvom mulighederne er mange, og det er fristende at kaste sig frådende ud i at “opgradere” og tilpasse uret med alskens godter så anbefaler jeg at installere og vurdere hver enkelt ting enkeltvis, så er det nemmere at konstatere hvor det eventuelt går galt og luge pågældende app ud igen.

Varianter, priser og levering

fënix 5S,  fënix 5 og fënix 5X kommer i to varianter med henholdsvis mineral glas og safirglas hvor safirglas er det stærkeste, og dyreste. Modellen med safirglas er desuden udstyret med WIFI og leveres med en ekstra silicone rem.

De vejledende udsalgspriser bliver:

fënix 5S: 4.999,-

fënix 5S Sapphire: 5.899,- (safirglas, WIFI og ekstra silicone rem)

fënix 5: 4.999,-

fënix 5 Performer: 5.599,- (inkl. HRM-Tri pulsmåler)

fënix 5 Sapphire m. silicone rem: 5.899,- (safirglas, WIFI og ekstra silicone rem)

fënix 5 Sapphire m. metal lænke: 7.099,- (safirglas, WIFI og ekstra silicone rem)

fënix 5 Sapphire Performer: 6.499,- (HRM-Tri, safirglas, WIFI og ekstra silicone rem)

fënix 5X Sapphire: 6.299,-

fënix 5X Sapphire m- metallænke: 7.499,-

Garmin opgiver forventet levering til ultimo Q1 2017, altså en gang i slutningen af marts eller starten af april.

Disclaimer

Jeg har på nuværende tidspunkt ikke haft træningstid med fënix 5 hvorfor ovenstående alene er baseret på tilgængeligt materiale fra Garmin.

Hvis du har lyst til at læse meget mere så foreslår jeg at kigge over til DC Rainmaker som p.t er i Vegas og har endnu mere information til dig.

Hvis du vil have flere af denne type artikler så kan du følge bloggen ovre på Facebook hvor jeg altid linker til artiklerne.

Du kan også vælge at få en email når jeg poster nye artikler, det kan du gøre ved at melde dig til her.

Abonner på blog via e-mail

Indtast din e-mail adresse for at blive tilmeldt og modtage påmindelser om nye indlæg.

9 tanker om “Garmin fënix 5 familien – nyt grej til nørderne”

  1. Hej Malle. Jeg har personligt svært ved at se hvad jeg skal bruge wifi til – min telefon er altid i nærheden uanset. ? Mvh Knut

  1. Noget tyder på at Garmin blot ikke har lavet en bundle med brystrem. Du kan bruge HRM Run eller HRM Tri remmene og få Running Dynamics data samt pulsdata.

   For mange vil det være mere præcist og reagere lidt hurtigere på ændringer – men for at det skal være relevant skal dit træningsprogram være baseret på puls. Er det blot for at se din puls under træning tænker jeg ikke det er nødvendigt.

   1. mange tak men er ikke helt sikker på at man kan bruge puls bælte til den der heder Garmin Fenix 5X Sapphire (51mm) eller er det forkert for stået?
    med venlig hilsen Henrik 😉

    1. Du kan 100% bruge den sammen med pulsbælte, både Bluetooth (eks. Polar eller Cardiosport, men så går du glip af Running Dynamics data) eller enhver ANT+ pulsrem.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *