Ultraspire Lumen 600 lampe – anmeldelse

Ultraspire Lumen er en velkommen nytænkning af lys til løb. Hvor lys til løbeturen tidligere primært har været pandelamper evt. kombineret med en håndholdt lampe placerer Ultraspires Lumen nu lys direkte i kroppens tyngdepunkt rundt om hoften.

Hvorfor lys rundt om maven?

En af de reelle ulemper ved de kraftige pandelamper som mange, undertegnede inklusive, løber rundt med i dag er at de på grund af den høje placering (ingen jokes om min højde her, tak) stort set ikke lader rødder, klipper, grene, sten eller andre genstande på jorden kaste skygger. Det kraftige lys er ofte fladt og uden konturer. Dette løser en lampe monteret på hoften idet den lavere placering giver flere skygger og bedre konturer ved trailløb og delvis også ude på asfalt og fliser.

En af de oplevelser jeg har haft under brug af Lumen 600 er kraftigt forbedret udsyn i tåge og støvregn. Her giver den lavere placering af lyskilden den store fordel at lyset ikke blot, som ved brug af pandelampe, reflekteres direkte ind i øjnene igen men i stedet rent faktisk rammer og oplyser jorden. Helt perfekt løsning til løb i tåge og regn.

Produktet er også afprøvet på den helt store scene idet sidste års vinder af det legendariske Western States Magdalena Boulet brugte lampen undervejs ligesom Jeff Browning som løb en flot 3. plads ind til japanske UTMF.

Bæltet

Lumen 600 lampen er monteret på et mave/hoftebælte i traditionel lækker Ultraspire kvalitet. Den stormaskede mesh i microfiber polyester er super behagelig og stabil nok til uden problemer at holde det som evt. måtte fyldes i bæltet sammen med lampen. Samtidig er en anvendte mesh så åben i konstruktionen at den ånder aldeles glimrende og altså ikke føles som en våd klud om livet, selv ikke på en længere løbetur.

Den store lomme på lænden af Ultraspire Lumen 600 sluger let en iPhone 5S i Lifeproof cover eller tilsvarende størrelse smartphone.
Den store lomme på lænden af Ultraspire Lumen 600 sluger let en iPhone 5S i Lifeproof cover eller tilsvarende størrelse smartphone.

Bæltet har foran, til højre for lampehuset, en lille meshlomme som fint kan rumme et par gels, en nøgle eller tilsvarende. Bag på, over lænden, er en stor lomme som snildt æder min iPhone 5S i dens kraftige cover fra Lifeproof eller en anden smartphone i samme størrelse. Begge lommer er forsynet med lynlåse og kraftige pulltabs som de kan betjenes med handsker og eller kolde fingre uden problemer.

Har man behov, kan den bagerste del skiftes ud med Ultraspires Synaptic bagstykke så man har et bælte med både lys og væske. Denne løsning har jeg ikke testet, men baseret på Ultraspires normale kvalitetsniveau ville jeg ikke tøve med at prøve det af hvis behovet skulle opstå.

Lukkemekanismen på Ultraspire Lumen 600.
Lukkemekanismen på Ultraspire Lumen 600.

Bæltet kan justeres i størrelsen (mellem 66 og 106cm) ved hjælp af et spænde på hver side sådan at lampe og lændelomme altid kan placeres centreret. I venstre side er spændet suppleret med en krog så bæltet hurtigt kan tages af og på. I praksis fungerer denne del ikke helt så effektivt som tiltænkt, den webbing strop som krogen sidder i er lige blød nok og holder lidt for godt på krogen hvilket gør det besværligt at lukke bæltet op efter endt løbetræning.

Bæltet er ud over lampen forsynet med refleksdetaljer som giver synlighed på mørke veje og cykelstier.

Lampen

Lampehovedet som er produceret i samme type aluminium som benyttes i luftfartsindustrien kan vippes 90 grader op eller ned sådan at lyset altid placeres præcis hvor det er vigtigt. Jeg har under mine tests ikke oplevet at har flyttet sig under løb, friktionen i montagen er tilstrækkelig til at det sidder fast uden at det er besværligt at justere. Ultraspire specificerer 600 lumen for denne model, det virker med mine øjne lidt overdrevet, men man være svært at vurdere i praksis.

Lampen er super enkel at arbejde med idet den kun har 5 indstillinger. Første tryk på powerknappen er tændt og høj lysstyrke, tryk igen for mellem, lav, SOS blink og slukket. Enkelt og effektivt, sådan!

600 lumen på sporet.
600 lumen på sporet.

Batteritiden er opgivet som 8 timer ved 600 lumen, 13 timer ved 231 lumen, 36 timer ved 24 lumen og 32 timer ved SOS blink.

Opladning af det indbyggede (kan skiftes om nødvendigt) 3,7V 2600mAh batteri foregår via et micro USB kabel som medfølger. Du skal altså selv have en USB oplader, og her kan du bruge din pc, laderen til til smartphone / tablet, kamera eller andet grej som giver strøm via et standard USB stik.

Lukkemekanismen på Ultraspire Lumen 600 via micro-USB stik på lampehovedet.
Opladning af Ultraspire Lumen 600 via micro-USB stik på lampehovedet.

Vægt

Lumen 600 er ikke en super let løsning, omend den heller ikke kan kaldes tung. En tilsvarende pandelampe med batteri vejer i omegnen af 200 gram og et bælte med samme kapacitet vejer cirka 50 gram. Til sammenligning stopper min kalibrerede køkkenvægt ved 255 gram inkl. batteri for Lumen 600 bæltet.

Ultraspire Lumen 600 på vægten som stopper ved 255 gram hvilket er ganske respektabelt for et bælte med indbygget lampe.
Ultraspire Lumen 600 på vægten som stopper ved 255 gram hvilket er ganske respektabelt for et bælte med indbygget lampe.

Ønsker

Selv om Lumen 600 er ret godt tænkt og i vanlig Ultraspire stil også gennemtænkt er der dog et par småting jeg efter en tids brug gerne ville have justeret for at gøre bæltet endnu bedre.

For at øge trafiksikkerheden yderligere kunne jeg tænke mig enten indbygget rødt LED lys i lændelommen, eller alternativt en påsyet strop til en 3. parts rød LED lampe sådan at man også er synlig bagfra. Dette er i særklasse vigtigt på cykelstier hvor cyklerne ofte kører med små diode lygter som knapt lyser stien op og i hvertfald ikke aktiverer bæltets reflekser.

For at gøre det nemmere at åbne og lukke bæltet bør webbing løkken til lukkekrogen udføres i lidt kraftigere/stivere materiale. Dette ville gøre det mindre nørklet at arbejde med.

Konklusion

Efter at have løbet en tid med Lumen 600 har jeg sammenfattet mine observationer og tanker således.

Lysbilledet hopper mere end ved brug af pandelampe, uanset hvordan bæltet justeres.

De opgivne 600 lumen matcher ikke helt 600 lumen fra min pandelampe.

Lys på maven svarer lidt til nærlys på bilen, og pandelampe til fjernlys. Lumen 600 oplyser det stykker som pandelampen ikke rammer tæt på kroppen og kan sagtens langt hen af vejen stå alene som belysning. Men så snart der er større genstande langs sporet som skygger eller sporet bliver mere teknisk rækker jeg automatisk ud efter powerknappen på pandelampen for at supplere lyset. Til gengæld er lyset fra hoften som nævnt ovenfor langt overlegent når det er tåget eller støvregner, her reflekteres lys fra en pandelampe direkte tilbage i øjnene mens lyset fra Lumen 600 rammer jorden og stien som tiltænkt.

Jeg ser umiddelbart to brugsscenarier for Lumen 600 baseret på mine egne erfaringer med løb i mørke og mine egne præferencer:

Som primær / eneste lyskilde ved løb på uoplyste stier og skovveje. Her kan man måske endda nøjes med lillebror Lumen 170. En fordel her er at man ikke på samme måde uvægerligt blænder medtrafikanter, hundeluftere et al med pandelampen fordi lampen netop ikke følger hovedets bevægelser.

Som sekundær / ekstra lampe til trailløb i såvel træning som konkurrence. Der er da den stor fordel i at kunne benytte sig af den reservelampe man alligevel skal medbringe til de større løb. Brug Lumen 600 på de store stier og asfalt stykker og suppler så med den store pandelampe når sporet bliver teknisk. På den måde har man flere former for lys som supplerer hinanden og reservelampen er ikke blot dødvægt i rygsækken.

Hvis du er frisk på at tænke lidt ud af boksen kan jeg klart anbefale Lumen 600 som kompetent supplement til pandelampen i den mørke tid.

Lumen 600 set fra siden med lidt flash - masser af lækre reflekser giver høj synlighed i trafikken.
Lumen 600 set fra siden med lidt flash – masser af lækre reflekser giver høj synlighed i trafikken.

Hvor kan jeg købe og hvad koster det?

Jeg har fundet Lumen 600 hos OutdoorPro.dk her til 1.399,-

Den fås også hos Runners High i Horsens – som forøvrigt har Jyllands vel nok allerbedste service niveau. Priserne er 800,- for Lumen 170 og 1.399,- for Lumen 600.

Produktet er venligst udlånt til denne anmeldelse af The Good Karma Company og er efter test returneret til samme.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *