CEP Run Merino kompressionsstrømper – anmeldelse

I løbemiljøet, og især i trail- og ultramiljøet tales der rigtig meget om kompressionsstrømper og strømper med et højere eller lavere indhold af merinould. Jeg er klar fortaler for brug af kompression når der skal løbes langt, kuperet og hårdt, men jeg foretrækker for komfortens skyld også strømper på fødderne med et relativt højt indhold af merinould. Læs eventuelt lige mit tidligere indlæg her hvor jeg fortæller hvorfor jeg synes ull er gull.

Lad os starte med at kigge på effekten af kompression på underbenet – producenterne smider om sig med lov- og anprisninger af produkterne og det kan være svært at orientere sig i skilteskoven af postulater.

På langtur i Sverige med CEP Run Merino på fødderne.
På langtur i Sverige med CEP Run Merino på fødderne. Foto: Moses Løvstad

Jeg har kigget lidt på den forskning der er lavet på området og selvom meningerne også her er blandede så synes der alligevel at være en tendens til at kompression har en påviselig effekt. I 2009 publicerede Wolfgang Kemmler og kollegaer studiet “Effect of Compression Stockings on Running Performance in Men Runners” hvori de studerer effekten af underbens kompression på moderat trænede mandlige løbere mellem 30 og 40 år.

Studiet bestod af to dele, en før-test for at etablere en baseline og en efter-test udført efter restitution.  Resultatet af testen var tydeligt og viste at brug af underbens kompression signifikant øger ydeevnen ved både en aerobe og anaerobe tærskel. Testen viste dog  også at påvirkningen af VO2max var minimal, faktisk insignifikant.

Altså fik testpersonerne målt øget ydeevne og lavere energiforbrug mens der ingen ændring var i iltoptagelsen.

Der er også en flok studier som viser at kompression ikke har en målbar effekt, det svært at vide hvem man skal tro på. Jeg mærker fordelene, ellers løb jeg ikke rundt i lange strømper med der til hørende hvide underben.

Har du kendskab til yderligere studier som kigger på effekten af kompression og som er til at forstå for almindelige mennesker hører jeg gerne fra dig.

CEP Run Merino kompressionsstrømper
I samme øjeblik man får CEP Run Merino kompressionsstrømperne i hånden ser man at de indeholder merinould, helt karakteristisk er farven en smule støvet i forhold til rene kunststof produkter. Samtidig kan man mærke merinoindholdet helt tydeligt mellem fingrene.

CEP Run Merino Socks
CEP Run Merino Socks

CEP Run Merino er produceret af 13% polypropylen, 15% spandex, 17% merinould og 55% polyamid. Andelen af merinould er således noget lavere end normalt i strømper som bryster sig af at være merinould, her ligger merino andelen typisk mellem 50 og 65%.

Jeg har undret mig lidt over det noget lavere indhold af merinould og havde for nylig lejlighed til at spørge Jochen Bauer som er produktchef hos CEP direkte om årsagen. Jochen fortæller at CEP ønsker at bibeholde samme slidstyrke som deres strømper ellers er kendt for. Merinould er som  bekendt ikke det mest slidstærke materiale, hvilket de fleste som løber i den type strømper kan skrive under på. De holder ganske enkelt ikke lige så længe som strømper i kunststof. Set i det lys virker CEP’s prioritering fornuftig i mine øjne. Jochen fortæller videre at deres tests har vist at man opnår mange af de samme fordele ved helt ned til 6% merinould, men at man altså er landet på 17% som det optimale blandingsforhold.

Resultatet er at man som bruger opnår præcis samme kompression, støtte og slidstyrke som man er vant til med sine normale CEP strømper, men (desværre) også at jeg ikke oplever fordelene ved merinould i strømpen i helt så udpræget grad som ved en “rigtig” merinould strømpe.

 

Run Merino strømpen er lige velegnet til asfalt og trail.
Run Merino strømpen er lige velegnet til asfalt og trail.

Sommerbrug
Jeg har gennem sommeren løbet med strømperne på alt fra 5 km til lige over 50 km og er blevet positivt overrasket over komforten i strømpens fod trods det relativt lave indhold af merinould. Antallet og frekvensen af småvabler har ligget på samme niveau som når jeg løber med mine foretrukne strømper fra Teko. Den seneste lange tur, 53 km svensk singletrail med lidt iblandet asfalt transport gav 0 vabler, meget tilfredsstillende.  Kombinationen af CEP strømpernes fine ventilation og merinouldens unikke evne til at regulere “indeklimaet” i skoen har gjort CEP Run Merino til et aldeles behageligt bekendskab trods sommerens fantastiske temperaturer.

Vinterbrug
Strømpen er dog mærkbart lunere end en normal CEP Progressive 2.0 strømpe hvilket nok skal blive rigtig fint når temperaturerne begynder at falde. Jeg har de seneste vintre slet ikke haft lange tights i brug, blot brugt 3/4 tights og kompressionssleeves til læggen kombineret med et par strømper i merinould. Det er min overbevisning at Run Merino strømpen langt hen af vejen kan erstatte denne kombination med undtagelse af lange løb hvor det er en fordel at adskille strømpe og lægkompression for nemmere at kunne skifte strømper undervejs skulle behovet opstå. Det ville da også være oplagt med en Merino Calf Sleeve på et senere tidspunkt hvis nogen skulle finde på at spørge mig.

Kort model
Foretrækker du en kort strømpe produceres Run Merino strømpen også i en kort version modsvarende den korte Dynamic+ strømpe som primært giver en let støtte til svangsenen og polstring på achillessenen.

CEP Run Merino Short Cut Sock, samme gode pasform som den lange, men med fokus på achillessenen og svangen.
CEP Run Merino Short Cut Sock, samme gode pasform som den lange, men med fokus på achillessenen og svangen.

Konklusion
Med en pris og trykprofil som matcher standard modellen Progressive 2.0 er der ingen tvivl om at du bør prøve Run Merino strømpen hvis du står og skal investere i et par nye kompressionsstrømper til vintersæsonen. Det er allerede blevet en fast del af min løbegarderobe – i særdeleshed til forår, efterår og vinterløb.

Jeg krydser stadig fingrene for at CEP lytter og producerer en udgave med mere merinould på et senere tidspunkt – teknisk er der ihvertfald ikke noget i vejen for det.

Jeg har indtil videre fundet Run Merino strømperne hos Outdoor Rødovre, Marathon Sport og Runners High i Horsens men mon ikke din lokale pusher også får dem på hylden.

 

21 tanker om “CEP Run Merino kompressionsstrømper – anmeldelse”

 1. Hej Knut
  Nu begynder anmeldelserne af gode produkter at strømme fra dit tastatur 🙂
  Jeg tester og skriver gerne om merinoprodukter, som jeg er kæmpe fan af – både til hverdag og fest!
  lægomkreds 35-36 cm
  hilsner
  Thomas

 2. Hej Knut

  Du kan det der med anmeldelser. Jeg har aldrig prøvet kompressions strømper, måske var det på tide.

  Jeg har fede lægge og er nok en large.

  Hilsen
  Niels

 3. Rigtig god anmeldelse. Løber selv i kombinationen CEP sleeves og TEKO strømper, men ville da supergerne prøve disse.

  I CEP er jeg en herrestr. IV

 4. Tak for en rigtig god anmeldelse. Mine andre CEP strømper er herrestørrelse IV, så mon ikke det også gælder for merino udgaven 🙂 Farven gerne i anthracite/sort.

 5. Hej Knut.
  Læg omkredsen er 36,5 og min fortrukne farve er sort.
  Kunne have været lækkert at nå at prøve nogle af på Trail på Klinten.

 6. Bruger tøj med uld/merino i huer, vanter, undertrøjer og bukser og i strømper og er helt ‘uldfrelst’, men har aldrig prøvet kompressionsstrømper med uld i – vidste ikke det fandtes før jeg så denne anmeldelse. Og det er 36 cm

 7. Godt arbejde med bloggen Knut.. Jeg skal da også lige være med i lodtrækningen..

  Og min læg er 44 cm i omkreds.. 🙂

  /Sejr

 8. God anmeldelse. Jeg er selv rigtig godt tilfreds med løb i en gammel CEP sok. Dog foretrækker jeg enten Patagonia, Smartwool eller Toko merino sokker samt Compress sport kompressionstuber. Så jeg ville gerne få merino uld samtidig med kompression.
  Jeg måler 35 cm som bredeste omkreds om min læg og ville gerne ønske mig dem i blå.

 9. Random.org udtrak kommentar nummer 9 hvilket betyder at Kasper Sjøgreen Hansen skal ud og træne i de nye CEP Run Merino strømper. Send mig dine adresse detaljer Kasper, så får jeg sendt et par strømper i din retning.

  Ser frem til at se hvad du synes om dem.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *